In de meeste gezinnen komen groente en fruit bijna elke dag op tafel. Soms kun je – volgens Emile Bode – met heel simpele middelen deze producten nog lekkerder laten smaken of verkeerde aankopen voorkomen. Sommige van de tips die hij geeft, zijn al zo oud als de weg naar Rome.
Groente
- Asperges worden niet bitter als u een geschilde aardappel meekookt.
- De beste asperges knisperen. Ze blijven minstens drie dagen goed in een vochtige doek in de koelkast.
- Van melk wordt de bloemkool zoeter.
- Het nat van augurken kunt u gebruiken voor komkommersalade.
- Een komkommer van kop naar steel schillen. Aan het einde van de steel zit immers het bittere sap. Schilt u andersom, dan verspreidt het bittere sap zich over de hele komkommer.
- Groente met veel ongedierte wassen in zout water. Ongedierte zakt naar de bodem. Daarna wel twee keer naspoelen met schoon water.
- Leg champignons en andere paddenstoelen in de koelkast niet in de buurt van uien of fruit. Paddenstoelen nemen namelijk gauw andere geuren over.
- Champignons mag je niet schoonmaken in water, zeggen sommige koks. Dan gaat er wat smaak verloren. Dat is onzin, want champignons bestaan al voor 90% uit water.
- Er zijn veel soorten champignons. Grotchampignons zijn iets steviger en vleziger. Kastanjechampignons hebben een volle smaak, een beetje naar kalfsvlees. Mijn favoriet is de duurdere shiitake die als het ware oosters ruikt. Het is een eiwitrijke paddenstoel en u heeft er veel minder van nodig dan de gewone champignon.
- Rodekool wordt smeuïg als u een handje rijst meekookt.
- Is de sla slap? Leg de krop een kwartiertje in koud water. Een andere tip: de slabak van tevoren met een teentje fijngemalen knoflook inwrijven.
- Tomaten ontvellen gaat het beste als u eerst het kroontje eruit snijdt. De tomaat daarna tien seconden in heet water dompelen, dan weer in koud water houden en het velletje eraf trekken.
Fruit
- Het kroontje niet verwijderen als u aardbeien wast. Dit voorkomt dat de aardbeien slap en waterig worden.
- Een grapefruit is vers als hij zwaar is en lekker ruikt.
- Vindt u het vervelend om rode bessen van de steel te halen? Leg de doos dan een kwartier in de vriezer en schudt de doos daarna goed heen en weer. Dan vallen de bessen vanzelf van hun steel.
- Wilt u druivenpitten verwijderen, doe dit dan met het dichte eind van een schoon haarschuifje.
Meer tips, weetjes, interviews en programma-informatie leest u in MAX Magazine. Bent u nog geen abonnee? U kunt zich hier bij ons aansluiten.