Steeds meer mensen bakken friet in de Airfryer. Maar Emile Bode doet dat niet. Hij heeft een ouderwetse frituurpan van een paar tientjes. Die staat op de veranda want frituren in huis raadt hij af. Hoe hij de lekkerste frites bakt? Dat vertelt hij in dit artikel.

Zo bakt u de allerlekkerste friet

  • Als u frituurt is het verstandig de frites eerst te ontdooien. De frites wordt dan knapperiger.
  • De beste temperatuur is 175 tot 190 graden. Frietjes moeten zwemmen dus doe niet te veel in een pan. Helaas gaan de meeste pannen maar tot 170 graden.
  • Koop het liefst een frituur met twee mandjes. Dan kunt u frites en andere snacks gescheiden bakken. Het vet wordt overigens eerder vies met kroketten.
  • Als frituurvet gaat schuimen of gaat stinken dan moet u het verversen. Doe het oude vet terug in de plastic flessen en bij voorkeur bij de afvalverwerking als klein chemisch afval brengen.
  • Als je netjes werkt, kun je best een keer of tien met het vet doen.
  • Vrijwel alle vet is tegenwoordig vloeibaar. Ik ben overigens een fan van ossewit van het merk Blanc de Boeuf. Dit is hard frituurvet en ondermeer te koop bij Jumbo. Ook arachideolie is heel aangenaam als u daarvan houdt. Het neutrale en voordeliger zonnebloemolie wordt bijna altijd gebruikt en daar is ook niks mis mee.
  • Ik ben een gepassioneerd fritesmaker en maak soms tien kilo tegelijk. Meestal gebruik ik dikke bonken van Bildstar en Bintje. Gebruik bij voorkeur bloemige piepers en geen vastkokende. Iedere fritesmaker heeft zijn eigen voorkeur.

Zo maakt u zelf friet van aardappel

  • Ik snijd de aardappelen met een scherp mes en heb me tot mijn stomme verbazing nog nooit gesneden. De meeste frites hebben een gemiddelde lengte maar ik maak ook heel dikke die ik zelf erg lekker vind en heel dunne waar onze jongste dochter een voorliefde voor heeft.
  • Na het snijden was ik de frites heel goed en wikkel ze dan in een theedoek en droog ze. Daarna bak ik ze voor, meestal vijf minuten. Hoe groter de frites, hoe langer afbakken. Kleine frietjes zijn na een paar minuten al bruin. Af en toe schudden. Daarna drogen op keukenpapier en laten afkoelen. Het fritesmandje kan in de vaatwasmachine kan na die tijd in de vaatwasmachine.

Friet bewaren

Dan gaan ze eventueel in de diepvries. Ik maak afsluitbare zakjes voor de diepvries met precies twee porties en zet op het plastic zakje een K van Klein, een M van middel of een G van Groot.

Meer tips, weetjes, interviews en programma-informatie leest u in MAX Magazine. Bent u nog geen abonnee? U kunt zich hier bij ons aansluiten.

Over de auteur(s)

Emile Bode

Auteur

Emile Bode is al 50 jaar journalist: 4 jaar regionaal, 38 jaar voor De Telegraaf en nu 8 jaar voor MAX Magazine. Hij is naast huishoudcolumnist ook schrijver van de meest uiteenlopende reportages. Bovendien heeft hij 17 boeken op zijn naam over allerlei facetten van het leven.

emile bode auteur

Enthousiast over
MAX Magazine?

Cover Max Magazine editie 22 en Jan Slachter
MAXMagazineshop.nl

Elektrisch Massagematras met Afneembaar Kussen, Lezersprijs € 89,95