Basterdsuiker of wel bruine suiker is een typisch Nederlands product. Zo typisch dat een Nederlandse vrouw, die omstreeks 1950 naar Nieuw-Zeeland emigreerde, boos werd toen de plaatselijke kruidenier op zijn voorhoofd tikte nadat ze had gevraagd om bastard sugar.
Wat is basterdsuiker?
In vrijwel geen enkel land bestaat basterdsuiker. Nou ja in België en daar heet het cassonade. Basterdsuiker is een zachte suiker in de kleuren wit, lichtbruin en donkerbruin. De laatste is het meest aromatisch.
Het was overigens ooit een inferieur restproduct bij de productie van kristalsuiker of wel een ‘na-product’. Vandaar de rare naam. Aan dit restproduct werden toevoegingen gedaan zoals stroop en karamel en werd daardoor heel smakelijk.
Van broodbeleg tot Irish Coffee
Basterdsuiker is in de eerste plaats een hulpmiddel bij het bakken. In deeg zorgt basterdsuiker voor een beter bakresultaat. Basterdsuiker gaat ook uitdroging tegen waardoor het gebak langer vers blijft.
Witte basterdsuiker is ideaal voor delicate baksels zoals luchtige cakes en taarten, schuimgebak, koekjes met een lichte kleur en meringues. Bruine basterdsuiker heeft een karamelachtige smaak en zorgt voor een mooie kleur. Ideaal bij de bereiding van speculaas, appelgebak, stroopwafels, chocoladegebak en brownies.
Verder kun je basterdsuiker gebruiken als broodbeleg, op de pannenkoek, door de yoghurt of als u crème brûlée bereidt. Rijstepap, bestrooid met bruine basterdsuiker, is een lekkernij. Kaneel is er ook smakelijk bij.
Ik gebruik altijd een flinke schep basterdsuiker als ik een Irish Coffee voor mijn vrouw en of anderen maak.
Harde basterdsuiker weer zacht maken
Maar mijn vrouw drinkt deze alcoholische drank na het eten nog maar zelden en nu is de suiker hard geworden. Geen nood: Geklonterde basterdsuiker wordt weer zacht in een afgesloten zak in de koelkast. Of in een afgesloten pot met een stuk brood of een stuk appel. Zij zorgen ervoor dat er vocht bij de basterdsuiker komt. Vergeet niet om de appel of het brood er weer uit te halen.
Uitgedroogde basterdsuiker krijg je ook aan de praat door het twintig tellen op een lage stand in een schaaltje in de magnetron te doen. De kom afdekken met vochtig keukenpapier. Zo nodig herhalen.
De verschillende kleuren basterdsuiker kun je het beste bewaren in glazen potten-met-sluiting of wel voorraadpotten. Staat leuk in de keuken.
Meer tips, weetjes, interviews en programma-informatie leest u in MAX Magazine. Bent u nog geen abonnee? U kunt zich hier bij ons aansluiten.