Typische winterwoorden verdwijnen nu het strenge winterweer dat ons land vroeger weken of zelfs maandenlang in zijn greep hield, vrijwel niet meer voorkomt. Onze weervrouw Grieta Spannenburg neemt u mee terug in de tijd, naar winterse weertermen van toen. Of lees hier deel 1 terug.
Foto: ANP
Autorally’s op ijs
Tot de verbeelding spreken de echt grote winters, met langdurige ijsvloeren. In februari en maart 1963 werden maar liefst drie autorally’s verreden over het IJsselmeer. In totaal deden er duizenden auto’s mee. Er was veel politie op de been, er werd grootschalig geveegd, er waren stempels te halen en de ANWB had routeborden uitgezet. De vele koek-en-zopie tentjes waren van particulieren die wat wilden verdienen.
Bevroren Waddenzee
Ook de Waddenzee lag er bevroren bij, maar zonder de prachtige ijsvloer zoals in de winter van 1929. Mijn opa reed toen als jongeman, samen met zijn broer, vanaf het Friese Holwerd zo het Waddenijs op met de auto, helemaal tot Ameland en weer terug. Het prikkelt de verbeelding. In Friesland waren de ijswegencentrales decennialang het aanspreekpunt voor de veiligheid op het ijs. In veel provincies werden tijdens strenge winters hardrijderijen georganiseerd. Deelnemers deden niet alleen ter vermaak mee, maar ook vanwege het voedselpakket dat voor de winnaar klaarlag.
Koek-en-zopie: ook een belangrijk onderdeel van de Elfstedentocht-ervaring (1985).
Kou in de huizen
Strenge winters vormden in onze huizen een echte aanslag. IJsbloemen op de ramen en ijs op de dekens. De kolenkit werd continu bijgevuld en af en toe kwam het tot kolennood. Men zat rond de bombastische gietijzeren kolenkachel en in bed lag een kruik in een sok. Naast het fenomenale van echt winterweer, was het toch bovenal gevaarlijk voor de gezondheid!
Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 5. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.