Josine Droogendijk
AuteurRoyaltyjournaliste Josine Droogendijk schrijft in MAX Magazine wekelijks over alles wat er speelt rond de koningshuizen in binnen- en buitenland.
Stel dat het kabinet een vacature zou opstellen voor een nieuwe koning, wat zou daar dan in staan? Een huis van de zaak en een riant salaris klinken goed, maar daar tegenover staan dan wel weer flexibele werktijden en héél veel computerwerk. Het koningschap omvat namelijk meer dan lintjes knippen en glazen heffen alleen.
Toen koning Willem-Alexander in april 2023 tien jaar op de Nederlandse troon zat, vierde hij dat op een moderne manier. Met de tiendelige podcast ‘Door de ogen van de Koning’ blikte de koning met Edwin Evers in elke aflevering terug op een jaar uit zijn regeerperiode, waarbij er slim allerlei werkzaamheden van de koning aan bod kwamen. De podcast is nog steeds te beluisteren via verschillende podcastapps, zoals Spotify en Podimo.
Aan het Nederlandse hof is men er namelijk van overtuigd dat veel mensen niet weten wat een koning zoal doet. Op Prinsjesdag zien we hem in een koets door Den Haag rijden en op Koningsdag komt er vaak wel een houterig dansje voorbij, maar zijn functie omvat natuurlijk veel meer dan dat. In 2024 was de koning zo’n driehonderd dagdelen op pad. In vergelijking met die van zijn buitenlandse collega’s was zijn agenda vol, maar het grootste deel van het werk wordt nog altijd achter de schermen verzet. In de kantoren van Paleis Noordeinde en Paleis Huis ten Bosch liggen iedere dag weer stapels paperassen op koninklijke aandacht te wachten. Toen Willem-Alexander begin 2023 met zijn vrouw en oudste dochter een bezoek bracht aan het Caribisch deel van het koninkrijk, moest hij bijvoorbeeld een document van 250 pagina’s doorspitten. Ieder hoofdstuk ging in op een onderwerp dat tijdens het bezoek ter sprake zou (kunnen) komen. Vooral de pagina’s over het slavernijverleden moesten van de eerste tot de laatste letter bestudeerd worden, want dat onderwerp speelde zeer. Dat bleek ook wel toen een bijeenkomst op Aruba werd onderbroken door een actievoerder.
Natuurlijk vraagt niet iedere afspraak om zo’n gedegen voorbereiding. Als de koning een onderscheiding moet uitreiken, is het doorlezen van een curriculum vitae vaak al voldoende. Zeker als de koning de persoon in kwestie goed kent. Maar tel alle documenten van de ruim driehonderd optredens maar bij elkaar op, en u zult wel begrijpen waarom de koning in de avonduren vaak nog achter zijn bureau te vinden is.
Wat ook onderdeel uitmaakt van de to-do-lijst, is het ondertekenen van wetten en koninklijke besluiten. Bij elkaar opgeteld zijn dat er al snel zo’n 2.500 per jaar. Nu hoeft de koning niet al die boekwerken zelf door te spitten. Juristen van het Kabinet van de Koning maken per wet een samenvatting van zo’n halve pagina. Per jaar komt dat neer op 1.250 pagina’s doorlezen en vervolgens tekenen. Als koning moet je ook altijd werken aan je telefoonklapper. Door middel van staatsbezoeken, het in ontvangst nemen van geloofsbrieven en talloze ontvangsten houdt Willem-Alexander zijn netwerk in stand.
Foto: ANP
Als hoofd van een familiebedrijf kan Willem-Alexander niet ontkomen aan vergaderingen. Op maandag vindt op Paleis Noordeinde de secretarievergadering plaats, waarin de belangrijkste mensen rondom de monarchie bijpraten met de Oranjes. Welke onderwerpen verdienen aandacht? Welke onderwerpen moeten we mijden? En ook: hoe is het gesteld met de geografische spreiding van de koninklijke visites. Pakweg drie jaar geleden werd Willem-Alexander nog weleens de Randstadkoning genoemd, maar die term is inmiddels niet meer van toepassing. In 2024 kwamen alle provincies aan bod.
Lees verder in MAX Magazine editie 7. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.