Fawlty Towers: het beste medicijn voor 2025!
Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, vertelt over historische én actuele gebeurtenissen in ons medialandschap. Met dit keer de Britse serie Fawlty Towers.
Foto: ANP
Nieuwjaar, de kerstvakantie; het lijkt alweer een eeuw geleden. Ons vrolijke kersthuis, waar mijn allerliefste lief al in juni mee begint, is inmiddels teruggebracht tot een functionele woonomgeving. Gelukkig hebben we die, er zijn veel mensen in het natte Nederland die daar noodgedwongen over dromen. Om somber van te worden na slechts twee weken in 2025.
Hotel op Stelten
Hardop lachen of verlangen naar een hotel lijken voor mij de juiste antidepressiva. Een combinatie van beide helemaal. Vijftig jaar geleden was die er op televisie al. In 1975 zag op de BBC de ultieme keihard-om-te-lachen-hotel-serie het licht; ‘Fawlty Towers’. Door de KRO als eerste uitgezonden onder de naam ‘Hotel op Stelten’. Met Basil Fawlty als eigenaar en opgewonden manager, gespeeld door de ongekend geestige John Cleese. De oorsprong lag bij Monty Python, de legendarische Britse komediegroep waar Cleese toe behoorde. Tijdens opnamen verbleef het team van Monty Python in het Gleneagles Hotel in Torquay. Ze beschreven het als één van de ergste hotels met een Basil-achtige manager.
Basil en Polly
De figuur van Basil was overigens letterlijk op het lijf geschreven van Cleese. Hij was niet alleen bedenker, maar ook schrijver van deze ongekende hitserie. Samen met zijn echtgenote, Connie Booth, die in de serie de serveerster Polly speelde. De serie bewijst dat slecht management een kunstvorm kan zijn. Basil is een soort manager dat een klant verwelkomt met: “Wat nu weer?!”, in plaats van een vriendelijk “Goedemiddag.” Het hotel zelf is een bouwval waar zelfs de meest geharde rugzakreiziger zou rillen van afschuw. Polly is de stille kracht, de redder in nood, terwijl Basil rondrent als een kip zonder kop, zijn eigen problemen creëert en dan wanhopig probeert ze op te lossen. Als Basil een brand zou zien, zou hij waarschijnlijk eerst proberen te onderhandelen met de vlammen. Zijn wanorde bezorgde ons dikke tranen van de lach.
Beste Britse televisieprogramma van de 20ste eeuw
In 2000 werd de serie uitgeroepen tot het beste Britse televisieprogramma van de 20ste eeuw. De serie had een keur van vaste karakters die het hotel daadwerkelijk op stelten zette. Sybil, de lachende echtgenote, de warrige Majoor Gowen en natuurlijk de Spaanse ober Manuel. Slechts twaalf afleveringen werden gemaakt, maar door de vele herhalingen voelde het als veel meer. Er schijnt een nieuwe serie te komen. Hebben we gelukkig toch een hotel en wat te lachen dit jaar.
Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 3. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.
Deel dit artikel
Post & Mail
Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.
Reageren