Abonnementen service: 035 - 2019505

10 handige ei-tips die u altijd al had willen weten

ei tips emile bode

Nederlanders eten gemiddeld 200 eieren per jaar waarvan 75% hele eieren. Emile Bode geeft handige tips en weetjes over eieren. Hoe kookt u een perfect eitje? En hoe weet u of een ei nog vers is?

Een perfect ei koken

Eieren hoeven tijdens het koken niet te barsten. Doe een vleugje zout bij het water. Een lepel natuurazijn helpt ook. Een beschadigd ei kunt u best koken. Wikkel het in de pan in aluminiumfolie.

Laten schrikken

Waarom wordt een ei (schrikken) onder de koude kraan gehouden? Dan gaat het pellen makkelijker.

Is het ei vers?

Twijfelt u of een ei nog vers is? Leg het ei in een bakje koud water. Een vers ei blijft op de bodem liggen, een oud ei gaat zweven. Zet met een viltstift een kruisje op een (hard)gekookt ei dat u later bijvoorbeeld in de sla doet of op de spinazie legt. Dan weet u dat deze niet rauw is.

De kooktijd van een ei

Ik neem vanaf het begin de ‘eitijd’ op. Zachte eieren zijn dan klaar in acht minuten, middelgrote in negen en mijn hardgekookt eitje in tien minuten. Wij koken op inductie.

Kleur van de dooier

Er zijn mensen die beweren dat een donkergekleurde dooier lekkerder smaakt dan een lichtgekleurde. Dit is onjuist. De kleur wordt bepaald door het voer.

Bruine en witte eieren

Kippen met rode oorlellen leggen bruine eieren, kippen met witte oorlellen leggen witte eieren. Een smaakverschil is er niet.

Omelet in een cocktailshaker

Ik maak een omelet in een cocktailshaker die ik anders toch niet gebruik. Eierdooiers erin, peper en zout, eventueel wat andere kruiden en een scheutje melk. Ik doe er nog kleine stukjes ham bij en soms paprika. Goed schudden.

Uitsmijter à la Emile

Mijn ideale ‘cholesterol’ uitsmijter krijg ik door eerst ham op de bodem van de pan te leggen. Dan de twee eieren waarvan ik het eigeel verspreid. Als laatste plakjes jonge kaas. Peper en beetje zout. Heerlijk!

Eiervlekken verwijderen

Eiervlekken zijn lastig. Meteen deppen met koud water of terpentine en nooit met warm water.

Houdbaarheid

Eieren blijven in de koelkast minstens vier weken goed en bij (koele) kamertemperatuurtwee tot drie weken.

Auteur: Emile Bode

Meer tips, weetjes, interviews en programma-informatie leest u in MAX Magazine. Bent u nog geen abonnee? U kunt zich hier bij ons aansluiten.

 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren