Veilig online winkelen: met deze 5 tips bent u internetboeven te slim af
Ook voor veel van onze lezers is online winkelen en betalen vanzelfsprekend geworden. Met de decembermaand voor de deur zal daar weer flink gebruik van worden gemaakt. Maar… internetcriminelen liggen op de loer en vooral steeds meer ouderen worden daar slachtoffer van. Waar moet u op letten om niet in de val van online boeven te trappen?
Ruim 40 procent van de senioren die online winkelt, vindt het lastig om te herkennen of een webwinkel veilig is, zo blijkt uit onderzoek van SeniorWeb onder bijna duizend senioren. Het online bestellen van kleding, boeken, apparatuur, sinterklaas- en kerstcadeautjes of een reis kan beslist heel handig zijn, maar er kleven ook risico’s aan online winkelen. Het aantal criminele online webwinkels -nepwebsites die bijna niet van echt te onderscheiden zijn- rijst de pan uit. Wie zich daarvan bewust is en weet wat signalen van bedrog en onbetrouwbaarheid zijn, kan met een gerust hart winkelen op internet.
Zó winkelt u veilig online
1. Controleer of de webwinkel wel echt is
Soms ziet een nepwebsite er precies zo uit als de site van een bekende webwinkel, maar is de naam net iets anders gespeld. Om na te gaan of er iets niet pluis is, kunt u via de zoekmachine google.nl naar de naam zoeken en uw zoekopdracht combineren met termen als fraude, oplichting of bedrog. Ook meningen of ervaringen van andere consumenten kunnen opheldering geven, bekijk daarvoor de reviews (beoordelingen) op internet.
2. Is de prijs te mooi om waar te zijn?
Als de prijs van een product veel lager is dan gebruikelijk, dan is de kans groot dat u belazerd wordt.
3. Onderzoek of het keurmerk echt is
Keurmerken waarborgen een bepaalde service. Maar ook een nepwebsite kan zo’n keurmerk op zijn website neerzetten zonder het daadwerkelijk te hebben. Als u het niet vertrouwt, kunt u op de website van het keurmerk naar de desbetreffende winkel zoeken. Staat die ertussen, dan kunt u ervan uitgaan dat de webshop betrouwbaar is.
4. Bekijk het adres en telefoongegevens
Bij een veilige website staan onderaan de gegevens van de webwinkel. Twijfel? Toets het adres in op internet en bel eventueel het telefoonnummer. Of kijk of het bedrijf ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel (KVK), zoek daarvoor op het KVK-nummer op kvk.nl.
5. Veilig betalen
Ook als een online webshop een veilige omgeving aanbiedt om te kunnen betalen, wil dat niet altijd zeggen dat de shop zelf ook betrouwbaar is. Kies daarom voor een betaalwijze die u beschermt, bijvoorbeeld ‘achteraf betalen’ of met de betaaldienst PayPal. Als de spullen niet geleverd zijn, krijgt u uw geld terug.
Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 45. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.
Tekst: Marloes de Moor
Deel dit artikel
Post & Mail
Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.
Reageren