Abonnementen service: 035 - 2019505

Waarom u zich óók in de herfst en winter moet insmeren

Ook in de herfst en winter kan de zon volop schijnen. Op dit soort dagen brengt u misschien veel tijd buiten door, denk aan boswandelingen, sleeën en schaatsen. Ook dan is het belangrijk om de huid goed in te smeren met zonnebrandcrème.

De huid in de zomer insmeren is voor de meeste mensen logisch, maar in de herfst en winter zou dat dus ook zo moeten zijn. Op bewolkte dagen, en vooral als er sneeuw ligt. Sneeuw reflecteert namelijk – net als een zandstrand en water in de zomer – zonnestralen waardoor verbranding op de loer ligt.

Sneeuw? De huid verbrandt extra snel

Ruim 85 procent van de uv-straling wordt in de sneeuw weerkaatst. Hierdoor kan de huid extra snel verbranden. Als u vaak verbrandt, vergroot u het risico op huidkanker, de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Het gebruiken van een goede zonnebrandcrème – liefst met factor 30 of hoger – is dus niet overdreven, ook bij iets minder stralend en zonnig weer. Smeer dan niet met dezelfde crème die u in de zomer gebruikt, maar gebruik een zonnebrandcrème die is ontwikkeld voor de winter(sport).

Zonnebrandcrème voor de winter(sport)

Er zit namelijk een groot verschil in deze crèmes. Crèmes op waterbasis – zoals de meeste zomerse zonnebrandcrèmes –  bevriezen op de huid in de kou. Winter(sport)crèmes bevatten daarom veel vetten, waardoor ze ook goed smeerbaar blijven bij lage temperaturen. Bovendien voorkomen deze crèmes uitdroging van de huid; dat gebeurt snel als het koud is. Blijft u langer dan twee uur buiten? Smeer de huid dan nog een keer in.

Gebruik ook een lippenbalsem

Naast zonnebrandcrème mag de lippenbalsem – het liefst ook met een uv-filter erin – niet vergeten worden. De lippen worden ruw en schraal door de reflectie van uv-stralen. In combinatie met kou en eventueel een verminderde weerstand, steekt dan ook een koortslip snel de kop op. Wanneer u hier vaker last van hebt en de voortekenen herkent, is het verstandig snel actie te ondernemen.

Auteur: Ilona Meernik
Bron: PlusOnline.nl / KWF Kankerbestrijding

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren