Abonnementen service: 035 - 2019505

Mantelzorg: de last wordt almaar zwaarder

Mantelzorgers in Nederland staan onder toenemende druk, blijkt uit de nieuwste editie van het Nationaal Mantelzorgonderzoek. De peiling werd gehouden onder ruim 1.900 mantelzorgers en uitgevoerd door Senior Service en SeniorWeb. Ruim de helft van de ondervraagden (53 procent) zorgt maar liefst zeven dagen per week voor hun naasten, 8 procent méér dan in 2023. Van deze groep verzorgenden geeft 55 procent aan hiermee te willen doorgaan.

Zeven jaar zorg

De meeste mantelzorgers (46 procent) uit de peiling zorgen voor hun partner en 32 procent draagt zorg voor een ouder. Ruim 40 procent geeft de zorg samen met bijvoorbeeld een broer of zus, terwijl 33 procent de zorg alleen draagt. Gemiddeld leveren de ondervraagden op dit moment al zeven jaar lang mantelzorg.

Schuldgevoel bij verzorgenden

De vaak zware zorglast bij mantelzorgers blijft niet zonder gevolgen: driekwart (76 procent) maakt zich weleens zorgen over de eigen gezondheid door de zwaarte van de mantelzorgtaken. Bovendien ervaart 68 procent schuldgevoelens wanneer ze niet in staat zijn om zorg te verlenen.

Zie ook: nationaalmantelzorgonderzoek.nl.

Redactie: René Steenhorst

Dit artikel staat in MAX Magazine nummer …. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren