Abonnementen service: 035 - 2019505

Waar kunt u terecht voor financiële ondersteuning?

Het besluit voor een btw-verhoging op sport (van 9 naar 21 procent) zorgde voor grote schrik bij veel gezinnen. Zo worden zwem- en fitnesslessen fors duurder. Maar gelukkig blijven niet-commerciële sportverenigingen, zoals amateurvoetbalclubs, vrijgesteld van btw. Maar ook dan is het voor gezinnen met een kleine beurs lastig om kinderen te laten sporten. Het is goed om te weten dat, als onderdeel van het armoedebeleid, er tal van regelingen zijn om hiervoor financiële ondersteuning te krijgen.

De volgende organisaties kunt u aanspreken:

  • Jeugdfonds Sport & Cultuur: dit is het bekendste fonds op dit gebied. U betaalt met hun steun de contributie voor sport- en cultuuractiviteiten van kinderen tussen 4 en 18 jaar. Daarnaast kunnen ook benodigde materialen, zoals sportkleding of dansschoenen, worden vergoed. Uw aanvraag die u met een tussenpersoon indient, wordt binnen drie weken beoordeeld.
  • Stichting Leergeld: deze organisatie ondersteunt kinderen uit gezinnen met een inkomen tot maximaal 130 procent van het sociaal minimum. Zij betalen niet alleen de bijdrage, maar ze kunnen ook helpen met kosten voor schoolactiviteiten, muziekles of een fiets.
  • Kinderhulp: deze organisatie ondersteunt kinderen die buiten de boot vallen met bijvoorbeeld een fiets of sportkleding of draagt bij aan een uitje.
  • Gemeenten en zorgverzekeraars: veel gemeenten hebben kindpakketten of kortingspassen, zoals de U-pas (Utrecht) of Gelrepas (Arnhem) die korting geven op sport, cultuur en uitjes. Zorgverzekeraars vergoeden soms ook de sportkosten uit aanvullende verzekeringen.
  • Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur: ondersteunt volwassenen en ouderen die de contributie van sportclubs niet kunnen betalen. Dit stimuleert hun gezondheid en sociale betrokkenheid, wat bijdraagt aan een actieve levensstijl. Ook vermindert beweging de kans op ziektes aanzienlijk en bestrijdt het eenzaamheid.

Tekst: Elles de Bruin

Dit en meer leest u in MAX Magazine 40. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren