Abonnementen service: 035 - 2019505

Column Jan Slagter: Dreigend isolement

In heel Nederland zijn voorzieningen steeds minder goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Op sommige plekken rijden nauwelijks meer bussen. Ouderen worden hiervan de dupe en dreigen in een isolement te raken.

Wie niet over een auto beschikt, en dus afhankelijk is van het openbaar vervoer, is steeds langer onderweg. Vooral mensen die in het landelijk gebied wonen of aan de randen van de stad, zo blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving. Veel bushaltes zijn bijvoorbeeld verplaatst vanuit de dorpskernen naar de rand van het dorp. 30 procent van de ouderen kan niet binnen een halfuur bij zorg komen, en 12 procent zelfs niet binnen 45 minuten.

Een kwart van de huishoudens in ons land heeft geen auto. Beseffen beleidsmakers dat wel? Veel mensen die wel een auto hebben, zouden graag met het openbaar vervoer reizen. Maar die mogelijkheid moet er dan wel zijn. En dan worden de treinkaartjes volgend jaar ook nog eens zes procent duurder en moeten de vervoersregio’s van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam vanaf 2026 € 110 miljoen bezuinigen op het openbaar vervoer. Ik ben benieuwd wat deze regering aan dit probleem gaat doen.

Dit en meer leest u in MAX Magazine 41. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren