Abonnementen service: 035 - 2019505

Tv van toen: Sterrenslag

Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid,  vertelt over historische én actuele gebeurtenissen in ons medialandschap. Dit keer blikt hij terug naar AVRO’s Sterrenslag.

Foto: ANP

Eindelijk is ‘Ter Land, Ter Zee…’ weer in de ‘Lucht’. Heuse Hollandsche glij- val- en giertelevisie in optima forma en meteen de gedroomde kijkcijferhit. Sommige zeurders noemen het terugbrengen op de buis van dit buitelprogramma creatieve armoede. Onzin, het is een vrolijk kijkfeest voor iedereen die in het weekend hunkert naar ongedwongen ontspanning. Heel welkom in deze tijd waar de snaar in de samenleving tamelijk gespannen staat.

AVRO’s Sterrenslag

In Nederland hebben we een goede geschiedenis als het om ongecompliceerd amusement gaat. Een mooi voorbeeld is ‘AVRO’s Sterrenslag’. In deze legendarische show bestreden teams van bekende Nederlanders elkaar meer dan twintig jaar lang tot op het bot. Vanaf de eerste aflevering in 1977 wilde de kijker van dit programma geen moment meer missen. Met miljoenen keken we hoe deze ‘BN’ers’ zich volkomen belachelijk maakten door te rennen, klimmen en glijden alsof hun leven ervan afhing.

Van zaklopen tot modderglijbaan

De charme van ‘AVRO’s Sterrenslag’ zat hem in de pure, onschuldige absurditeit. Niks groot en meeslepend. Het programma bood een bijzonder kijkje in een parallel universum waar bekende Nederlanders niet bezig waren met dure gala’s of alledaagse politiek, maar met het winnen van een potje zaklopen of penaltyschieten. Het liet ons zien dat zelfs de grootsten onder ons weleens een slechte dag konden hebben tijdens het nemen van een modderglijbaan.

Wim Bosboom

Net als bij ‘Ter Land, Ter Zee en in de Lucht’ vormden presentatie, de noodzakelijke scheidsrechter en in dit geval teamcaptains vaak de sleutelfiguren. Wie herinnert zich niet Wim Bosboom, de onkreukbare consumentenvoorvechter als vrolijk doortrapte en complete tactiek-nonsens uitkramende omroepcoach. En met de ernstige voice-over door AVRO’s eigen sportverslaggever Jos Kuijer kreeg het oudhollands touwtrekken een haast sacrale uitstraling. Het was ook een springplank naar het grote publiek voor minder bekende Nederlanders. Paul de Leeuw maakte er in 1987 als presentator een onvergetelijk tv-debuut. Bijgestaan door de net zo onvergetelijke Sandra Reemer en scheidsrechter Wim van Heumen (voormalig hockeybondscoach) wordt De Leeuws “Mijnheer van Heumen, we zijn er klaar voor!” een nationale spreuk. Kom maar op met die remake. We zijn er klaar voor.

Dit en meer leest u in MAX Magazine 37. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren