RTL Nieuws bestaat 35 jaar: ‘We waren een stelletje ongeregeld’
‘RTL Véronique Nieuws’ ging op 2 oktober 1989 voor het eerst live. Critici maakten zich zorgen over de commerciële belangen, maar het programma werd een succes, mede door presentatoren Jeroen Pauw en Loretta Schrijver. Voormalig RTL Nieuws-coryfee Jaap van Deurzen blikt terug op het prille begin.
Foto: ANP
Het is 2 oktober 1989 18.00 uur als er televisiegeschiedenis wordt geschreven. Het is de start van ‘RTL Véronique Nieuws’, zoals het programma dan nog heet. Later zal de naam veranderen in ‘RTL Nieuws’. Hoofdredacteur Rik Rensen durft de eerste live-uitzending niet aan en wil geen enkel risico lopen. Technisch kan er van alles fout gaan. Voor je het weet ligt ‘Hilversum’ in katzwijm om die rare commerciële ‘cowboys’. Rensen laat het bulletin daarom een kwartier voor tijd opnemen en wil de band dan om 18.00 uur afspelen. Tenminste, dat is het plan, maar het lukt niet. De nieuwsuitzending is één minuut voor zes niet klaar. Presentator Jeroen Pauw móet wel live gaan. Opmerkelijk zeker van zichzelf zegt hij: “Dit wordt dus onze eerste nieuwsuitzending. We gaan veel nieuws brengen, meteen al ’s morgens in de ‘Ontbijtshow’, ’s avonds om 18.00 uur en om 22.00 uur en dan nog een kort bulletin om middernacht. Natuurlijk mag u van ons gedegen en alerte berichtgeving verwachten over de actualiteit van de dag. Soms zullen we wat dieper op de zaken ingaan met een analyse of een duiding, maar altijd zullen we streven naar eerlijke en ongekleurde berichtgeving.”
Onafhankelijke nieuwsvoorziening
Kranten- en tijdschriftrecensenten en de collega’s van de publieke omroep zitten te schuddebuiken van het lachen. Ze geloven er niks van. Want hoe kan een commerciële omroep in vredesnaam ooit onafhankelijk nieuws brengen? De RTL-redacteuren zullen natuurlijk hun oren laten hangen naar de commercie. Ook ‘Volkskrant’-recensent Jean Pierre Geelen heeft zo zijn twijfels: “Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit fenomeen met enige scepsis tegemoetzag. Dat zat hem in de term commerciële omroep en nieuws. Dat is natuurlijk iets dat we kenden uit Amerika en dat was geen goed nieuws, want commercie verhoudt zich in beginsel slecht tot journalistieke onafhankelijkheid.”
Ministers weigerden medewerking
De komst van een nieuw ‘Journaal’ wordt door de gevestigde orde gezien als een zwarte dag in de televisiegeschiedenis. De start verloopt stroef. Ik kan erover meepraten, want ik ben erbij. De eerste uitzendingen zijn vér beneden de journalistieke televisiemaat. Het is ‘houtje-touwtje-televisie’. “Commerciële televisie werd vies en onbetrouwbaar genoemd”, zegt oud-hoofdredacteur Rik Rensen, die als schrijvend journalist totaal geen verstand heeft van televisie maken, net als veel anderen op de redactie. “Er werd met minachting naar onze uitzendingen gekeken. Ik heb in het begin vaak naar Den Haag moeten bellen, omdat sommige ministers niet door het ‘RTL Nieuws’ geïnterviewd wilden worden. D66 oprichter Hans van Mierlo vond dat wij jungletelevisie maakten. Natuurlijk waren we ook een stelletje ongeregeld en moesten we het vak nog helemaal leren. Ik herinner me dat de techniek heel krakkemikkig was. We hebben bijvoorbeeld zelf de studio’s geluiddicht moeten maken. We vroegen iedereen om kartonnen eierdozen van huis mee te nemen. Die werden als isolatiemateriaal tegen de muur van de inspreekcellen geplakt. Zo erg was het.”
Tekst: Jaap van Deurzen
Benieuwd naar het hele artikel? Lees dan verder in MAX Magazine editie 39. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.
Deel dit artikel
Post & Mail
Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.
Reageren