Abonnementen service: 035 - 2019505

Nederland in cijfers: hoe staat het met het geloof?

Kort na de oorlog telde ons land 38,4 procent katholieken en 40,6 procent protestanten. De overige gezindten waren goed voor 4 procent en 17 procent was niet kerks.

Ontzuiling

Anno 2024 heeft de ontzuiling grote gevolgen gehad. Dat geldt ook voor de christelijke partijen die op dit moment een bijrol spelen. De overige kerkelijke gezindten zijn nu goed voor 11,5 procent, waarvan 5,6 procent moslim is. Het aantal protestanten is gekelderd van 41 procent naar 13,2 procent en de rooms-katholieken van 39 procent naar 18,2 procent.

Geen ‘officieel’ geloof

Liefst 57,2 procent heeft geen ‘officieel’ geloof. Deze mensen kunnen overigens wel op hun eigen wijze geloven. Het einde is nog lang niet in zicht, want heel wat Nederlanders vergeten het om zich bij een geloofsgemeenschap uit te schrijven.

Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 36. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren