Abonnementen service: 035 - 2019505

Het verslavende gezicht van suiker

Interessante vraag, dank! Het knipsel dat u bijvoegde ging over het vermijden van suiker in frisdrank. En ook dat in vruchtensap veel natuurlijke suikers zitten die je beter kan vermijden.

Koolhydraten zoals suiker (sachariden) zijn niet slecht voor een mens, ook niet als je diabetes hebt, dat is een hardnekkig misverstand. Maar ‘enkelvoudige koolhydraten’ zijn dat wél, en die zitten in talloze dranken en limonades. Niet alleen in snoep, koek, chips, maar nadrukkelijk ook in allerlei vruchtensappen en frisdranken. Volgens het Voedingscentrum zijn koolhydraatbronnen, die veel voedingsvezels bevatten, wel gezond. Bijvoorbeeld volkoren graanproducten als volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Ook peulvruchten, groente en fruit zijn goede bronnen van koolhydraten. Enkelvoudige koolhydraten bestaan uit één of twee moleculen en komen van nature voor in fruit (fructose) en melk (lactose).

In fruit kunnen die enkelvoudige koolhydraten geen kwaad mits het fruit in originele toestand, dus met de vezels intact, wordt gegeten. Maar het drinken van veel geperst fruitsap vergroot wél de kans op overgewicht en het ontwikkelen van diabetes type 2. 

Veertien suikerklontjes

Het Diabetes Fonds waarschuwt al jaren voor de flinke hoeveelheid suiker die in onze voeding en ook ons drinken wordt gestopt. Misschien wel lekker, maar niet goed voor onze gezondheid. Zo krijgen we elke dag per persoon gemiddeld veertien klontjes suiker binnen! Iets om bij stil te staan. Velen van u vinden suiker lekker. Uw hersenen vinden dat ook. In het beloningscentrum van ons brein wordt in reactie daarop de stof dopamine aangemaakt; dat zorgt voor het ‘prettige gevoel’. Dat maakt dat……..

Redactie: René Steenhorst

Meer lezen? U vindt het complete artikel in MAX Magazine editie 33-34. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren