Abonnementen service: 035 - 2019505

Een prinses en de ivoren toren: prinses Alexia’s studie

Het is een noodscenario, maar toch: als koning Willem-Alexander en prinses Amalia in de toekomst onverhoopt wegvallen, zal prinses Alexia op de Nederlandse troon terechtkomen.

Foto: ANP

Bij alles wat ze doet, schrijft of zegt, moet ze daar dus terdege rekening meehouden. Zo ook bij haar studiekeuze. Het duurde lang, erg lang voor er duidelijkheid kwam over de gekozen richting. Waar Amalia in mei 2022 haar keuze voor PPLE al bekendmaakte, verscheen het persbericht over Alexia’s studiekeuze pas half augustus. Ze had zo veel keuzestress dat zelfs haar ouders er op een gegeven moment zenuwachtig van werden.

Maar de kogel is door de kerk: de prinses zal aan het University College London de bachelor Science & Engineering for Social Change gaan volgen. Dat klinkt heel gewichtig, maar wat houdt de studie in? Wie de omschrijving tijdens het lezen alvast vertaald heeft, zal weten dat de prinses zich gaat verdiepen in wetenschap en techniek voor maatschappelijke veranderingen. Omdat mijn broer een sterk vergelijkbare studie volgde én steevast de colleges besprak bij ons aan de eettafel, kan ik u uitgebreid bijpraten. Maar laat ik het hier houden bij één voorbeeld. Stel: het wegennet zit vol. Leenauto’s zouden dan een oplossing kunnen zijn. Maar als je aan één knop draait, heeft dat altijd gevolgen voor andere aspecten. Want als die leenauto’s electrisch zijn, waar laadt je die dan op? Kan het systeem dat wel aan? En hoe houdt je het praktisch voor de gebruikers? Techneuten snappen formules van A tot Z, maar de menselijke en maatschappelijke aspecten doorgronden is toch echt een andere vaardigheid.

Bij de containerstudie die Alexia gaat volgen, worden beide zaken bij elkaar gebracht, zodat maatschappelijke veranderingen in het gewenste tempo kunnen verlopen. Stel dat de prinses ooit op de Nederlandse troon terecht zal komen, dan zullen de opgedane vaardigheden goed van pas kunnen komen. Blijft ze de nummer twee en na verloop van tijd zelfs drie, vier of vijf, dan zal ze met diezelfde opleiding ook een mooie baan kunnen krijgen bij een goed doel of een overheidsinstantie.

Tekst: Josine Droogendijk

Dit en meer leest u in MAX Magazine 35. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren