Abonnementen service: 035 - 2019505

Graham Hill: “In de Formule 1 rijdt de dood altijd mee”.

Het laatste weekend van augustus is ons nationale scheurcircuit Zandvoort weer het domein van brullende motoren, gillende fans en gasgevende coureurs.

Foto: Archief

Koningsklasse

En natuurlijk hopen de vele duizenden toeschouwers dat onze Max hier net als vorig jaar als eerste over de streep gaat. Gezien de prestaties van de laatste tijd zal dat er nog om spannen. Belangrijkst is uiteindelijk dat onze raceheld ongedeerd die finish haalt en dat geldt natuurlijk voor alle coureurs. In de koningsklasse van de racesport was dat vooral in de beginjaren allesbehalve zeker.

Vijftig van hen vonden de afgelopen decennia een treurige dood aan het racestuur. Tweevoudig wereldkampioen Formule 1 Graham Hill sprak de woorden “In de Formule 1 rijdt de dood altijd mee”. Zandvoort vormde tot twee keer toe het afschuwelijke decor van een dodelijk ongeluk in die Formule 1. De eerste, in 1970, was de 27-jarige Piers Courage. Door een defect in zijn voorwielophanging vloog hij uit de bocht. De Brit was op slag dood: ook niet zo gek met kippengaas als vangrail. Na een opstand van de Formule 1-renners kwam er een echte vangrail….

Tekst: Jhr. Eppo van Nispen tot Sevenaer

Dit en meer leest u in MAX Magazine 33. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren