Abonnementen service: 035 - 2019505

Collectebus verdwijnt uit het straatbeeld

Komende maand gaat het nieuwe ‘collecteseizoen’ weer van start. Maar de kans dat er een vrijwilliger met een rammelende bus aanbelt, wordt steeds kleiner. Het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) en het Rode Kruis, de twee grootste goede doelen, zijn er al mee gestopt. Daarmee komt een einde aan een oer-Hollandse traditie, die halverwege de 19de eeuw begon en charitatieve instellingen door de jaren heen honderden miljoenen opleverden.

Foto’s: ANP

De teloorgang van de geldcollecte heeft een aantal oorzaken. De belangrijkste is dat de meeste mensen geen contant geld meer in huis hebben. Nu zelfs de kleinste bestedingen gepind worden, wordt de noodzaak contant kleingeld in huis te hebben steeds minder. Bovendien staan goed functionerende geldautomaten meestal niet om de hoek. Dat proces van contant geld naar pinpas, heeft zich bij ons razendsnel voltrokken. In het buitenland is contant geld echter nog heel gewoon.

Niet gratis en onveiliger

Ongunstig voor de collecte is ook dat het afstorten van de opbrengst bij de bank niet meer gratis is. Bovendien voelt het niet altijd veilig om met contant geld over staat te lopen. Daardoor wordt er al in veel minder wijken gecollecteerd dan vroeger. De afgelopen jaren hebben de goede doelen hard gewerkt aan alternatieven voor de huis-aan-huis-collecte. Daarbij kwam het collecteren met de QR-code als het beste uit de bus. Voordeel was dat duizenden vrijwilligers persoonlijk contact konden blijven houden met hun achterban. Nadeel was dat niet iedereen kan of wil betalen met mobiele telefoon, bankapp en QR-code. De opbrengst van deze (digitale) collecte is in twee jaar dan ook gehalveerd….

Tekst: Jaap Roelants

Dit en meer leest u in MAX Magazine 35. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren