Abonnementen service: 035 - 2019505

Citroenzuur: waar is het goed voor?

Emile Bode geeft u iedere week handige, huishoudelijke tips. Dit keer geeft hij tips hoe u citroenzuur kunt gebruiken: een onmisbaar huishoudelijk product.

U en ik staan er niet bij stil, maar citroenzuur is een onmisbaar wit poeder dat een beetje lijkt op suiker en wordt gebruikt in de verwerking van talloze producten. Het zit in cosmetica, het is een smaakversterker, smaakverfrisser en conserveermiddel. Ook zit citroenzuur in schoonmaakmiddelen, omdat het kalk en ook roest verwijdert.

Kalk verwijderen met citroenzuur

Wilt u het ook gebruiken? Ik zou beginnen met een klein zakje of potje voor een paar euro. U doet een schepje citroenzuur in een spuitfles water om kalk op de douchewanden te verwijderen. Met zo’n spuitbusje kunt u ook roest-, nicotine- en fruitvlekken laten oplossen. Vroeger maakte ik onze waterkoker met een theelepel citroenzuur en water kalkvrij. Aanzetten en later omspoelen. Wij hebben nu al jaren een Quooker. U kunt ook ramen schoonmaken door toevoeging van een eetlepel citroenzuur. Als u naar bed gaat, doe drie eetlepels in de toiletpot en trek de volgende ochtend door. En laat roestige voorwerpen een nacht staan in een bakje met een paar eetlepels citroenzuur.

Zure smaak

Omdat citroenzuur voor een verfrissende, zurige smaak zorgt, wordt het ook gebruikt om zelf jam, marmelade, vruchtensap en siropen te maken. Heel wat fabrikanten en verkopers noemen citroenzuur een duurzaam en natuurlijk product, omdat het uit citrusvruchten wordt gemaakt. In werkelijkheid wordt tegenwoordig bijna alle citroenpoeder vervaardigd uit melasse, een stroperig bijproduct van mais en suikerbieten. Het ontstaat door fermentatie. Dat is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Overigens is fermentatie een soort verrotting en dat is verrot gezond.

Zweetplekken verwijderen met citroenzuur

Heeft u een shirt of overhemd met zeer ernstige zweetplekken? Doe die dan in een teiltje met een liter water en drie eetlepels citroenzuur. Daarna in de wasmachine doen. Het zou ook een middel tegen donkere kringen onder de ogen zijn maar volgens experts is dat een fabeltje en kan het zelfs de ogen en huid irriteren. De ware citroenzuurfan koopt het spul in grootverpakking. Bijvoorbeeld een emmer van 5 kilo voor nog geen € 30.

Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 32. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren