Abonnementen service: 035 - 2019505

Monument voor Peter R. de Vries: Tegen alle stromen in…

Op 15 juli, drie jaar na de dood van Peter R. de Vries, wordt op het Leidseplein in Amsterdam een herdenkingsmonument geplaatst. Peters ex-vrouw Jacqueline was daar met haar kinderen Kelly en Royce nauw bij betrokken. Aan MAX Magazine vertelt ze hoe dit tot stand kwam.

Foto: Lumen

De betonnen fundering ligt al klaar in een afgegraven plek op het Leidseplein. Hekken met reclameborden daaromheen, een wapperend rood-wit lint. Argeloos lopen voorbijgangers erlangs. Tussen andere bouwwerkzaamheden aan een nieuw hotel op het plein valt dit zorgvuldig beschermde plekje nauwelijks op. Straks zal het anders zijn. Wandelaars zullen even vertragen, kijken, nadenken, zich een ogenblik geraakt of geïnspireerd voelen. Misschien zullen ze er afspreken, geven ze hun ontmoetingspunt liefkozend een bijnaam, ontstaan er nieuwe herinneringen. Op 15 juli verrijst hier het herdenkingsmonument ‘Tegen alle stromen in’ voor misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die in 2021 in de Lange Leidsedwarsstraat werd neergeschoten. Negen dagen later overleed hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Elke brief een antwoord

“‘Tegen alle stromen in’. Dat zegt heel veel over Peter. Hij stond zovelen bij die immens leed hebben meegemaakt, die ten einde raad waren en geen gehoor vonden bij instanties. Hij beantwoordde letterlijk elke brief, elke mail, elke noodkreet. En als hij zag dat misstanden en onopgeloste zaken niet goed werden opgepakt, beet hij zich erin vast. Loslaten was geen optie; hij wist altijd wel een boom te vinden waaraan hij kon schudden. Voor de één was hij een luis in de pels, voor de ander een held”, vertelt Jacqueline de Vries-Schuitenmaker (64) in haar atelier in Bussum, te midden van haar imposante schilderijen aan de muur.

 

Jacqueline bezocht de plek in Amsterdam waar het kunstwerk zal komen te staan.

Plek van herdenking

Als de gemeente Amsterdam in 2022 met het idee komt om een herdenkingsmonument voor Peter op te richten, zijn Jacqueline en haar kinderen Kelly (37) en Royce (34) daar meteen voorstander van. “Mensen hebben massaal gereageerd op het overlijden van Peter. Het land was in rouw. We wisten niet wat we zagen bij zijn afscheid in Carré: meer dan zevenduizend mensen, van heinde en verre, stonden in de rij om hem de laatste eer te betuigen. Het was overweldigend. Een groot deel van Nederland mist hem nog steeds. Wij hebben thuis onze herdenkingsplekjes, maar zij niet. We realiseerden ons dat het mooi zou zijn als mensen een plek hebben om naartoe te gaan om Peter te herdenken. Een plek waar zijn gedachtegoed voortleeft. Peet verdient dat”, verklaart Jacqueline.

Lees het complete artikel in MAX Magazine editie 28.

Televisie-uitzendingen

Maandag 15 juli om 15.00 uur bij MAX op NPO 1: Live-registratie van de onthulling van het monument.

Maandag 15 juli om 17.10 uur bij MAX op NPO 1: Tijd voor MAX: Peter R. de Vries monument, live-uitzending gepresenteerd door Jan Slagter en Dionne Stax.

Donderdag 18 juli om 20.30 uur bij MAX op NPO 1: Documentaire Het Monument – Peter R. de Vries. De documentaire vertelt hoe het monument er kwam, wie eraan meewerkten, wie het ontwierp, welke herinneringen de bewoners van de Lange Leidsedwarsstraat hebben aan de gebeurtenis en wat zij vinden van het monument.

Tekst: Marloes de Moor

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren