Abonnementen service: 035 - 2019505

Leestips van Wim Daniëls: Pleidooi voor hartelijkheid

Op zoek naar nieuw leesvoer voor de zomervakantie? Schrijver en taalkundige Wim Daniëls beveelt drie nieuwe boeken aan.

Je bent hier van David Nicholls

David Nicholls is een Engelse schrijver, van wie in 2009 de bestseller ‘One Day’ verscheen, waarvan een bioscoopfilm en een Netflix-serie zijn gemaakt. ‘One Day’ beschrijft het leven van een bevriend stel dat elk jaar op dezelfde dag bij elkaar komt en dat dan gedurende zo’n twintig jaar. Het boek is een romantisch drama. Dat etiket past ook op Nicholls nieuwe boek: Je bent hier. Een vrouw en een man die het op een bepaald moment in hun leven niet gemakkelijk hebben, worden samengebracht door een kennis en beginnen aan een wandeltocht door Midden-Engeland. En dat leidt ook in dit geval tot een subtiele afwisseling van romantiek en drama, met veel fijne dialogen: “Vertel me dan wat je als leek opvalt.” Zijn ogen gingen over de tekst. “Nou, de komma’s.”

Woestijnbergen van Lydia Millet

In het boek Woestijnbergen van de Amerikaanse Lydia Millet wordt ook gewandeld, helemaal van New York naar Arizona, maar die wandeling wordt maar kort beschreven. ‘Woestijnbergen’ gaat over een welgestelde man die ontevreden is met zichzelf omdat zijn welgesteldheid leeg aanvoelt. Na zijn lange trektocht gaat hij in Arizona in een huis wonen dat naast een glazen huis staat waarin een gezin komt te wonen dat hem verrassend welgezind is en een ander mens van hem maakt. Het boek is een warm pleidooi voor hartelijkheid.

Bechamel Mucho van Dimitri Verhulst

Het nieuwe boek van de Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst heet Bechamel Mucho. Een bonte stoet aan vakantievierende hotelgasten en dienend personeel komt erin voorbij. Het speelveld is een Spaans clubhotel, met zeven bars, waarin voor de gasten ook allerlei activiteiten georganiseerd worden. Verhulst schrijft er niet sarcastisch over maar schertsend en dat blijkt goed te werken in deze korte roman.

Dit en meer leest u in MAX Magazine 28. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren