Abonnementen service: 035 - 2019505

Gebreide badkleding en 13 andere herinneringen aan een dagje zwemmen

Billen in het zand en ijsje in de hand, heerlijk dagje strand. Veertien herinneringen aan een dagje zwemmen in zee of in het zwembad. Welke herkent u allemaal?

Naar het strand

Als je niet in de buurt van het strand woonde, was het best bijzonder als je een dagje met de auto naar het strand ging. Een fijn uitje! Op drukke dagen zagen de wegen naar het strand er zo uit.

In de rij bij het openluchtzwembad

Maar je kon met warm weer natuurlijk ook naar het openluchtzwembad. Dat was vaak met de fiets bereikbaar. Even in de rij staan en je was binnen.

Zwemtas

Wat in ieder geval altijd meeging, was de zwemtas. Vaak met een ruitjesmotief in het groen of rood. Welke kleur had u?

Knipkaart

In die zwemtas zat standaard een knipkaart voor het openluchtzwembad. Daar had je een zomerabonnement voor gekregen van je ouders.

Badmuts

Wat ook in die tas zat, was een badmuts. Was je die vergeten? Dan kon je er een huren voor een paar cent.

Wollen badkleding

Verder droegen we in de jaren ’50 vaak een wollen badpak of zwembroek. Soms door moeder zelf gebreid. Het stond schattig, maar comfortabel zat het niet. Als je het water uitkwam, was het ding twee keer zo groot geworden. Het zakte af en het kriebelde enorm.

Zwempak met een rokje

Maar gelukkig voor de meisjes kwam later het badpak met rokje. En die was niet van wol! O, wat wilde je als meisje graag zo’n badpak. Had u er een?

Curver koelbox

Als je met je ouders ging zwemmen, at je ’s middags vaak gesmeerde broodjes. Die werden meegenomen in een koelbox. Het oranje model met bruine deksel van Curver was populair in de jaren ’70.

IJsco

Wie geluk had, kreeg een ijsco. Met een belletje hoorde je de ijscoman van veraf al aankomen. Schepijs was populair en later natuurlijk de cornetto.

Snoep

Bij het openluchtzwembad mocht je soms ook snoep halen! Schuimblokken voor een dubbeltje, of wijnballen en zure bommen. Welk snoepgoed was uw favoriet?

Verse haring

De haringkar zag je juist veel op het strand. Die verkocht haring voor niet meer dan een kwartje.

Houten ligstoelen

Vader en moeder lagen het liefst de hele dag in een houten ligstoel. Meestal was het doek van de stoel gestreept in verschillende kleuren.

Rotan zitstoel

In Scheveningen had je ook de bekende rotanstoelen. Die waren geliefd bij oudere dames en heren.

Rieten mat

Maar je kon ook gewoon op een matje op het strand liggen. Herkent u de rieten variant nog?

 

Auteur: Maartje Bressers
Bron: PlusOnline.nl

 

 

Uw reactie:

Onze trouwe MAX Magazine lezers, delen met ons hun jeugdherinneringen aan een dagje zwemmen.

“Man pijpen op gerold en vrouw, nog gekleed in 2 een persoons rieten strandstoel, plus een dubbele strand stoel man, ook de pijpen op gerold, badmutsen, achter parasol , dames, waarschijnlijk de wollen badpakken (kleding)aan, mijn favorieten snoep bij het winkeltje was zakje zwart op wit, wijn ballen en water ijs, enz. Alleen verkoop door luik. als het dicht was, dan was er niemand . wachten totdat het open ging. Later ook patat frites met piccalilly, broodje kaas of kroket, file mogelijk Scheveningen naar strand en daarbij behorende de Haringkar, soms met paard en wagen , in Scheveningen of Zandvoort.”
Tineke Homan

“O, dat vreselijke gebreide badpak ,als je er mee ging zwemmen werd het loodzwaar. Wat was ik blij dat er een gat in kwam.”
Corrie van den Berg

“Ik heb prachtige herinneringen aan Wijk aan Zee in de jaren 60. Maar ook een minder leuke. Wij woonden in Noord-Brabant, maar mijn vader kwam oorspronkelijk uit Beverwijk. Een paar keer per jaar gingen we een weekje naar Beverwijk met de trein en logeerden bij lieve familie. We gingen op bezoek bij opa en oma maar een dagje strand zat altijd in het programma. Ik had een badpak met een rokje aan. Mijn moeder zat in een rieten strandstoel en at een zure bom of een haring. Ik hoor de verkoper nog roepen: zure bommen, zoute haring!! Soms kregen wij dan een ijsje. Ik ben een keer de weg kwijtgeraakt op het strand. Ik werd naar een post gebracht waar na, voor mij, een hele poos mijn nichtjes mij kwamen zoeken. Mijn ouders waren erg ongerust geweest.
Gelukkig heb ik verder alleen maar mooie herinneringen. De geur van de zee geeft me altijd nog een kippenvel momentje.”
Rian Kuijpers-Bruin

“Ik ben in 1944 geboren en toen ik kind was, hadden mijn ouders nog geen auto en een koelbox bestond toen ook nog niet. (Later toen wij zelf gingen kamperen met onze kinderen hadden wij wel zo’n oranje koelbox.)
Met mijn ouders gingen de boterhammen met een gebakken eitje mee in een oud koekblik en vanuit Overschie gingen wij eerst op de fiets naar Delft. Daar ging de fiets in de stalling en verder met de bus naar het strand van Monster of Terheijden.
De gebreide badpakken ken ik wel, later van tricot, maar onze moeder naaide speciale strandpakjes voor mijn zus en mij. Schattig met ruches etc. Maar door ons verfoeid, want daar mochten we niet in zwemmen, alleen maar in zonnen…dus nat zwempak uit, zonnepakje aan en vice versa…. dat geworstel om dat natte zwempak weer aan te krijgen, zonder dat alles onder het zand kwam te zitten. Vreselijk!”
Lea Snijders-Heij

“Alles wat aangegeven wordt ken ik. Het gebreide zwempak heb ik maar een keer gedragen verschrikkelijk. Heb het na een keer weggegooid en thuis verteld dat het was gestolen. Mijn moeder wat jammer zal ik een nieuw breien. Ik wist niet hoe gauw ik moest verzinnen dat ik dat niet wilde.”
Gerda de Vos Bolte

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren