Abonnementen service: 035 - 2019505

Is TikTok ook leuk voor senioren?

Opa op TikTok? Maar dat is toch alleen voor jongeren die kinderachtige filmpjes bekijken en onnozele spelletjes doen? Uw verslaggever Emile Bode is bijna 70 jaar en kijkt al sinds de introductie in 2017 vrijwel elke dag op TikTok. Soms een paar minuten per dag, af en toe wat langer, maar altijd met plezier!

Op de app TikTok kun je zelf filmpjes of foto’s plaatsen. De beelden kan de maker eenvoudig zelf bewerken met verschillende effecten. De filmpjes duren 15 tot 300 seconden. Na het online plaatsen kunnen gebruikers van de app deze met elkaar delen en reacties achterlaten. Ons land telt minstens 3,5 miljoen actieve gebruikers en daar zullen uw (klein)kinderen ook wel bij zitten.

Goud van oud

Ik heb nog nooit een video geplaatst op TikTok. Ik kijk alleen naar het aanbod. Dankzij kunstmatige intelligentie weet de app precies wat ik leuk vind. Ik gebruik de app op mijn smartphone vooral voor de videofragmenten van (klassieke) films en televisieprogramma’s zoals ‘De Sluipschutters’, die ik vroeger nooit heb gezien. Verder optredens van vooral popgroepen van het kaliber ‘goud van oud’. Maar ook spectaculaire sportgebeurtenissen en fantastische doelpunten. Laatst een enorme hoeveelheid superoude foto’s van gewone mensen, maar ook van leden van vorstenhuizen. Heel boeiend.

Nieuw leven in oude muziek

TikTok-expert Joey Scheufler zegt: “Het aantal Tiktokkers boven de 65 jaar is relatief klein, maar stijgt wel, omdat er steeds meer filmpjes en foto’s op dit medium worden gezet die ook senioren interesseren. Zo worden via TikTok ook oudere artiesten herontdekt alsof je een oude videoband met muziek vindt en opnieuw afspeelt.”

Chinese invloed?

Wereldwijd is er kritiek dat het Chinese bedrijf dat TikTok heeft ontwikkeld, aan de Chinese regering toegang zou kunnen geven tot privégegevens of mogelijk invloed zou kunnen uitoefenen op de beelden die u te zien krijgt. Nou zou mij dat een zorg zijn, maar bijvoorbeeld bij overheidsinstellingen is dat een ander verhaal. Daarom hebben steeds meer overheden hun ambtenaren verboden om de app op hun werktelefoon te gebruiken. Dat geldt ook voor ons land. Of dat veel helpt, valt te betwijfelen.

Tekst: Emile Bode

Dit en meer leest u in MAX Magazine 24-25. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren