Abonnementen service: 035 - 2019505

Gerald Vanenburg: ‘Koeman kan dit team laten presteren’

Gerald Vanenburg ging in juni 1988 als kersverse Europa Cup 1-winnaar terug naar West-Duitsland. In Stuttgart versloeg PSV op 25 mei Benfica. Precies een maand later won hij met Oranje het Europees Kampioenschap (EK) in München.

Vanenburg: “In 1974 zat ik als tienjarige op de bank thuis met mijn familie te kijken. Ik speelde bij Sterrenwijk bij de pupillen en was gek op voetbal. Nederland liet in West-Duitsland prachtig voetbal zien. Wat was dat een mooi elftal. Het is niet zo dat ik een favoriete speler had. Ik keek wel naar Willem van Hanegem en Johan Cruijff, maar ook naar de Duitse aanvoerder Franz Beckenbauer. Bij trainingen probeerde ik die spelers zo goed mogelijk te imiteren. Dat ik veertien jaar later zelf in datzelfde Olympische stadion in de finale stond, had ik natuurlijk nooit kunnen dromen. Wij hadden in ‘88 ook een perfecte selectie met spelers die in goede competities speelden. Met PSV hadden we de Europa Cup 1 gewonnen en Ajax stond ook in de UEFA Cup-finale tegen het Belgische KV Mechelen. AC Milan werd landskampioen. Wij gingen voor die beker, dat het lukte hem te winnen heeft met geluk te maken en het voordeel van zo veel Nederlandse fans op de tribunes. Nederland maakt nu weer kans. In Ronald Koeman hebben ze een goede coach die een team kan laten presteren. Dat heeft hij al zo vaak bewezen. Hij heeft het geluk dat hij zijn broer Erwin als assistent heeft. Dat voelt vertrouwd. Of Nederland het EK kan weer kan winnen? Ja, waarom niet!”

Gerald Vanenburg

Tekst: Jules van der Wardt

Meer over het EK voetbal leest u in MAX Magazine 24-25. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren