Abonnementen service: 035 - 2019505

In bijna alles wat we eten en drinken zit suiker

U dacht zeven suikerklontjes per dag binnen te krijgen? Vergeet het maar: we krijgen in dit land per persoon per dag gemiddeld ruim veertien klontjes suiker binnen. Zelf toegevoegd óf onzichtbaar in onze voeding of ons drinken opgenomen.

Enquête Diabetes Fonds

Slechte zaak, vindt het Diabetes Fonds (DF) dat een enquête liet uitvoeren naar ons suikergebruik “omdat suiker ongezond is”. Ofwel, we consumeren op jaarbasis, al dan niet ongemerkt, 10 kilo suiker per persoon méér dan we denken. Het zoet zit overal in: niet alleen in snoep, koekjes en (fris)dranken, maar ook in allerlei producten waarvan je dat niet zou verwachten zoals yoghurt en vruchtensap. Ook in smaakmakers zoals kant-en-klare pakjes sauzen of zakjes kruidenmixen zit suiker. Bovendien blijkt uit de peiling van het DF dat ruim driekwart van de Nederlanders één dag per week (of vaker) de maaltijd bereidt met pakjes en zakjes.

Suikers onherkenbaar door ‘schuilnamen’

Bijna drie op de tien Nederlanders kijkt nooit op de ingrediëntenlijst van een pakje of zakje. Terwijl juist daar in principe te zien is hoeveel suiker is toegevoegd aan producten. Het lezen van die ingrediëntenlijst is echter nog best lastig: suiker kent tenminste vijftig schuilnamen, waardoor het moeilijk is om te herkennen. Voor mensen die bewuster willen omgaan met hun suikerinname heeft Neeke Smit, diëtist bij het Diabetes Fonds, een tip: “Om suiker te herkennen is letten op woorden die eindigen op -ose, zoals dextrose, of -stroop en -siroop belangrijk. Kijk maar eens op het etiket van je favoriete kruidenmixen, dan zie je welke onnodige suikers er allemaal zijn toegevoegd.”

Waarom suiker zo slecht is?

Te veel suiker kan onder meer zorgen voor vermoeidheid, buikpijn en hoofdpijn. Ook kan suiker leiden tot overgewicht. Heeft u overgewicht? Dan is er een grotere kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Bron: Diabetes Fonds

Redactie: René Steenhorst

Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 26. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren