Abonnementen service: 035 - 2019505

Nostalgie: wat mist u van vroeger?

Vroeger was alles beter… toch? In MAX Magazine editie 12 vroegen wij aan lezers wat zij missen van vroeger.

Een tijd zonder luxe

Inge: “Natuurlijk staat de tijd niet stil, maar wat voor velen ‘vooruitgang’ is, is dit voor onze generatie écht niet. Ik ben zo ontzettend blij dat ik ben opgegroeid in een tijd zonder luxe. Hier ben ik door gevormd en, vind ik zelf, een prettig mens door geworden. Even nostalgisch: kleding was geen statussymbool, iedereen was gelijk. Als wijde pijpen mode werden, knipte je de zijkant open en maakte je er een (bloemetjes)stofje tussen. Spijkerbroeken bleekte je zelf. Geld voor nieuwe kleren was er niet, je was er maar wát blij mee. Vakantiewerk doen voor kleren die jij leuk vond. Ouders hadden daar het geld niet voor. Nieuwe fiets? Nee, een oude werd opgeknapt (papa’s deden dat toen nog) en doorgegeven als je groeide. Er was respect voor een agent; als je licht het niet deed, kreeg je een bekeuring en daar moest je voor werken. Je speelde tot het donker werd buiten met buurtkinderen, we waren allemaal gelijk. Pesten kwam sporadisch voor. Schoolreisjes waren voor iedereen betaalbaar en ook écht een uitje waar je naar uitkeek. Muziek en uitgaan waren belangrijke gebeurtenissen in je leven. Daar kleven herinneringen aan.”

‘Reizen was gezellig’

Nelly: “Het reizen was vroeger gezellig; als je een lange reis met de bus of trein moest maken, was een praatje met je medereiziger normaal. Tegenwoordig word je geconfronteerd met ellenlange mobiele gesprekken van je buren in de tram of bus. Zodra ze zitten komt de telefoon tevoorschijn en is het contact taboe.”

Een geeltje

Margriet: “U vraagt wat ik een beetje mis. Wel, dat zijn een kwartje, rijksdaalder en een geeltje. Ik zit regelmatig achter de kassa en dan is teruggeven met het huidige geld lastig, terwijl ook het papiergeld te vergelijken is met biljetten van Monopoly.”

Record player

Platenspeler

Miranda: “Ik heb altijd al van muziek gehouden en kreeg toen ik op de middelbare school zat een stereotoren met platenspeler van mijn vader. Uren heb ik doorgebracht op mijn kamer om huiswerk te maken met een heerlijk muziekje op de achtergrond. Toen ik laatst een elpee (vinyl) gewonnen had, kreeg ik het verlangen naar een platenspeler. Ik heb toen een eenvoudige platenspeler gekocht die je met een bluetoothspeaker kunt verbinden. Ik heb toen gelijk de door mij zorgvuldig bewaarde singles en platen uit mijn jeugd van zolder gehaald en wanneer ik deze nu op mijn hobbykamer afspeel, voel ik mij weer even dat meisje van 15. Dus de nieuwe techniek geeft mij dat nostalgische gevoel van muziek met een kraakje terug.”

Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 13-14. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren