Abonnementen service: 035 - 2019505

Nieuwe verslaggever MAX Magazine: Jaap van Deurzen

Wie de afgelopen decennia het nieuws via de televisie heeft gevolgd, kent Jaap van Deurzen (71). De onverschrokken verslaggever van RTL Nieuws heeft in dertig jaar vele oorlogen en natuurrampen voor ons verslagen. Pensioen is aan hem vooralsnog niet besteed: Jaap gaat de komende tijd voor MAX Magazine met regelmaat actuele artikelen en interviews schrijven. Wij vroegen hem zichzelf te introduceren.

Tja, we kunnen elkaar niet blijven ontwijken. U als lezer van MAX Magazine en ik als krabbelaar. Hoofdredacteur Peter Contant heeft mij gevraagd om mijn hersenspinsels met u te delen en daar heb ik heel veel zin in. Voor degenen die mij níet kennen, komt het misschien goed uit dat ik net het boek ‘Camera Loopt’ heb geschreven. Daarin leest u wat ik de laatste dertig jaar qua werk zoal heb uitgespookt. Mijn carrière bij RTL begint in 1989 bij toeval na een uit de hand gelopen grap. Dit is de openingszin daarover in m’n boek: “Josephine van Deurzen? Heb jij als vrouw columns geschreven voor ‘Opzij’? Dat is toch dat feministische blad? Wat een giller!” Televisieproducer Noortje Kandt kijkt me met pretoogjes aan. Ze is één van de gastsprekers op de cursus ‘1 camera-regie’ die ik in juli 1989 in Hilversum volg om videojournalist te worden.

 Spontaan baan aangeboden

Ik heb Noortje tijdens een pauze verteld dat ik op goed geluk een trits columns heb verstuurd naar ‘Opzij’, ondertekend met de naam van mijn alter ego: Josephine van Deurzen. Tot mijn stomme verbazing stuurt de redactie mij een fax terug en zegt gecharmeerd te zijn van mijn schrijfstijl. Het blad begint de stukjes te publiceren. Op een dag gaat de telefoon en vraagt een vriendelijke medewerker op welke rekening ze het geld (75 gulden) moet storten voor de teksten. Lachend geef ik toe dat ik Josephine ben, in de hoop dat ze de grap kan waarderen. Maar dat kan ze niet. En zo komt mijn carrière als columnist voor ‘Opzij’ roemloos ten einde. Het mislukte experiment vormt wel de opmaat voor mijn werk bij ‘RTL Nieuws’. Noortje Kandt is op dat moment namelijk net bezig met het opzetten van de ‘Ontbijtshow’ van Catherine Keyl en biedt mij ter plekke een functie aan als verslaggever: “Mensen met lef en initiatief kan ik wel gebruiken.” Een jongensdroom komt uit.

Naar conflictgebieden

Na de teloorgang van de ‘Ontbijtshow’ word ik verslaggever voor ‘RTL Nieuws’. Drie jaar later vraagt hoofdredacteur Rik Rensen mij om één van de drie oorlog- en rampenverslaggevers te worden en ik zeg gretig: “Ja!” En zo versla ik dertig jaar lang bijna elk groot conflict of grote ramp in de wereld.

Lees het hele interview met Jaap van Deuzen in editie 11 van MAX Magazine. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren