Abonnementen service: 035 - 2019505

Leestips van Wim Daniëls: stof tot nadenken

Op de valreep van de Boekenweek 2024, beveelt schrijver en taalkundige Wim Daniëls twee boeken aan met prachtige verhalen die je aan het denken zetten.

Foto: ANP.

Murat Isik – In de mist van Golden Gate Park

Het nieuwe boek van Murat Isik is een kloeke roman: In de mist van Golden Gate Park. 667 pagina’s. Het verhaal speelt zich af in San Francisco, de stad waar ikzelf ooit werd neergeslagen en beroofd, vlak bij dat Golden Gate Park, maar waaraan ik toch goede herinneringen bewaar. De ik-persoon uit Isiks roman is vanuit Nederland naar San Francisco gereisd om daar rechten te gaan studeren. De stad en alles wat hij er ziet en meemaakt, brengt iets in hem teweeg dat er nooit zou zijn geweest als hij thuis was gebleven. Verandering van spijs doet niet alleen eten, maar stemt ook tot nadenken. De roman is met veel zorgvuldigheid geschreven; de zinnen vallen prachtig in de plooi. Murat Isik had in 2017 al veel succes met zijn roman ‘Wees onzichtbaar’, waarmee hij de Libris Literatuur Prijs won. Deze nieuwe roman mag er ook zijn.

Keren Blankfeld – Een liefde in Auschwitz

Een volledig waargebeurd verhaal valt te lezen in Een liefde in Auschwitz van de Amerikaanse Keren Blankfeld. Het verhaal gaat over David Wisnia, die in de Tweede Wereldoorlog als zestienjarige in Auschwitz belandt. Hij weet te overleven dankzij de hulp van de Joodse Helen Spitzer, ‘Zippi’ genaamd, die in het kamp administratieve klussen doet en daardoor een wat bevoorrechte positie heeft. Wisnia en Zippi worden verliefd op elkaar. Als de bevrijding nadert, scheiden hun wegen echter. Maar na de bevrijding zullen ze elkaar in Warschau weer zien, zo is de afspraak die ze maken. Pas vele decennia later evenwel zien ze elkaar terug. Waarom, zo is de cruciale vraag in het boek, kozen ze na de oorlog voor een ander leven en niet voor elkaar?

Lees ook: Leestips van Wim Daniëls: boeken over boeken

De boeken

In de mist van Golden Gate Park – Murat Isik (Ambo/Anthos), € 34,95
Een liefde in Auschwitz – Keren Blankfeld, vertaling Ruud van der Helm en André Haacke (Boekerij), € 21,99

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren