Abonnementen service: 035 - 2019505

Column Jan Slagter: Ontroerend tv-moment

Het MAX-project ‘De Toekomst is Grijs’ (vier documentaires, een tv-debat en een podcast – via de speciale website de toekomstisgrijs.nl terug te kijken en te beluisteren) heeft grote indruk gemaakt op het publiek. Vooral de persoonlijke verhalen van ouderen maakten de pijn haast voelbaar: vereenzaming, overbelaste mantelzorgers, mensen die hun huis niet meer uit kunnen komen…

Als we niet heel snel actie ondernemen, loopt de problematiek als gevolg van de vergrijzing ons binnenkort over de schoenen. In een onderzoek naar de mogelijke oplossingen wil driekwart van de Nederlanders verpleeghuizen of aanleunwoningen zoals vroeger terugzien. Een vorm van samenwonen die eenzaamheid voorkomt en waar zorg binnen handbereik is.

Illustratief wat dit betreft is Greet van Grafhorst. In één van de afleveringen zei ze: “Als ze zeggen: ‘Wil je een spuitje hebben?’, dan zeg ik ja. Dan ben ik overal vanaf.” Het moment werd een miljoen keer bekeken op de sociale media van MAX en veel mensen leefden mee met Greet. Wat was ik opgelucht toen ik haar in de afsluitende uitzending in de studio hoorde vertellen hoe het nu met haar gaat. Ze zit in een woon-zorgcentrum en daar heeft ze het naar eigen zeggen reuze goed: “Er worden spelletjes georganiseerd en je bent eigenlijk de hele dag bezig. Je bent ook niet meer alleen, dus nu wil ik wel weer een paar jaar mee!” Het is je van harte gegund Greet!

Bekijk hier een fragment van Greet:

 

Dit en meer leest u in MAX Magazine 11. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren