Abonnementen service: 035 - 2019505

Mister Soulshow Ferry Maat blikt terug: ‘Zorgeloze jaren 60’

Tijdens De Evergreen Week van de Jaren 60 serveren de dj’s van NPO Radio 5 hun favoriete singles. De dj’s draaien eerst de populaire A-kant, gevolgd door het vaak minder bekende B-kantje. Maar hoe zat het in de jaren 60 met de sfeer, welke muziek hoorde je op de radio, tot welke groep behoorde je en op welke brommers werd er gereden? MAX Magazine vroeg het aan Mister Soulshow Ferry Maat.

De jaren 60 waren voor Ferry vooral ‘soul’. “In 1960 was ik 13, woonde in Hilversum en zat in Naarden op school. Vlakbij school was een automatiek met een jukebox met veel jazzplaten: Oscar Peterson, Art Blakey and the Jazz Messengers, Miles Davis. Het eerste plaatje dat ik kocht was een protestplaatje van The Who met als titel ‘My Generation’. Bij optredens sloegen ze vaak hun gitaren stuk. Ik was puber en vond dat opstandige leuk.”

Eerste gevoelens van verliefdheid

“Ik herinner mij nog heel goed een plaatje dat hoorde bij het gevoel van mijn eerste verliefdheid. Ze heette Madelon. Ik was te verlegen om het haar te vertellen dat ik verliefd was. Madelon woonde in Laren en dan reed ik stiekem op mijn fiets langs haar huis. Het is nooit wat geworden. Ik kwam er later achter dat ze ‘liep’ met haar buurjongen: Hans Wiegel. En oh ja, dat plaatje dat hoorde bij die verliefdheid was van Alain Barrière, ‘Elle était si jolie’. Wat zo veel betekende als: ze was zo mooi.”

Eerste stap als Diskjockey

“Toen ik zestien was gingen wij als jongeren naar de jeugdsoos waar je kon dansen. Iets later kwam ik in Loosdrecht in jachthaven Van Dijk. Dat was de plek waar iedereen uit de wijde omtrek in het weekend heen kwam. Op een middag was de dj ziek en mocht ik invallen. Daar ben ik eigenlijk als diskjockey begonnen. Je hoeft mij niet te vragen wat voor muziek ik daar draaide. Soul natuurlijk!”

Twee groepen

“Je had in de jaren 60 de scheiding tussen Buikschuivers en Nozems (Dijkers en Pleiners). Buikschuivers reden op een Kreidler of Zundapp en de Nozems op een Puch. Ikzelf reed op een bescheiden Tomos. Ik was van de jazz, soul en The Beatles, die Buikschuivers waren meer van de Rolling Stones met hun harde gitaarmuziek. En als je vraagt wat mijn favoriete liedje uit die tijd is, kom ik toch uit bij ‘A Whiter Shade of Pale’ van Procol Harum. Dat nummer is zó jaren 60. Iedereen roept natuurlijk The Beach Boys, met ‘God Only Knows’, maar ik vind dat een beetje uitgekauwd. Ook schitterend zijn Sandy Coast met ‘Capital Punishment’, of ‘MacArthur Park’ van Richard Harris. Of ‘1941’ van Tom Northcott, een liedje van Harry Nilsson.  Ach, de jaren 60, het was een zorgeloze tijd.”

Evergreen Week van de Jaren 60: Van zaterdag 17 februari t/m vrijdag 23 februari op NPO Radio 5. De week wordt op zaterdagochtend geopend door Jan Rietman in zijn ‘Wekker-Wakker-Weekend!’ om 06.00 uur.

Dit en meer leest u in MAX Magazine 7. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren