Abonnementen service: 035 - 2019505

Stopt u met roken en gebruikt u medicijnen? Dit moet u erover weten

Stoppen met roken heeft een gunstig effect op het lichaam. Zo wordt de huid gezonder, de smaak en reuk verbeteren, neemt de conditie toe en wordt de kans op kanker en hart- en vaatziekten kleiner. Wat wel goed is om te weten: sommige medicijnen kunnen anders gaan werken, waardoor u soms last kunt hebben van bijwerkingen. Hoe dit precies werkt? Bijwerkingencentrum Lareb legt het voor u uit.

Wat zit er in sigarettenrook?

In sigarettenrook van tabak zitten verschillende stoffen, zoals nicotine en stoffen die kanker kunnen veroorzaken. Een voorbeeld van deze kankerverwekkende stoffen zijn polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s). PAK’s zijn stoffen die ontstaan door niet volledige verbranding van tabak. Deze stoffen komen in het lichaam bij het inademen van de rook.

Hoe hebben PAK’s invloed op medicijnspiegels?

PAK’s stimuleren de werking van bepaalde enzymen in de lever. Deze enzymen zijn de cytochroom P450 (CYP) 1A2 enzymen. De enzymen zijn betrokken bij het afbreken van bepaalden soorten medicijnen. Voorbeelden van deze medicijnen zijn: antipsychotica, antidepressiva, sommige bètablokkers en sommige middelen tegen COPD of longkanker. Door de stimulering van CYP1A2 enzymen worden de medicijnen sneller afgebroken. Rokers hebben daarom soms een hogere dosis van een medicijn nodig dan niet-rokers.

Kunnen bijwerkingen voorkomen worden?

Een dosisverlaging kan misschien nodig zijn bij het stoppen met roken om bijwerkingen te voorkomen. Zo kan de medicijnspiegel namelijk niet te hoog worden. Vooral mensen met medicijnen die nauwkeurig gedoseerd moeten worden, moeten in de eerste week van het stoppen met roken extra in de gaten worden gehouden.

Zijn er ook andere stoffen dan PAK’s die invloed kunnen hebben op medicijnspiegels?

Niet alleen PAK’s hebben invloed op medicijnspiegels. Ook nicotine heeft effect op het lichaam. Nicotine veroorzaakt een verminderde gevoeligheid voor insuline in het lichaam bij mensen met diabetes type 1. Wanneer je stopt met roken neemt de gevoeligheid van insuline weer toe, en kan een aanpassingen van de insulinedosering nodig zijn.

Gelukkig is een dosisverandering lang niet altijd nodig. Niet iedereen krijgt last van bijwerkingen na het stoppen met roken. Wilt u stoppen met roken en gebruikt u medicijnen? Vraag dan advies aan uw arts of apotheker.

Ervaart u zelf een bijwerking? U kunt deze delen met Bijwerkingencentrum Lareb via mijnbijwerking.nl.

Dit artikel is geschreven door Bijwerkingencentrum Lareb. Dit is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten.

Auteur: Bijwerkingencentrum Lareb
Bron: PlusOnline

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren