Abonnementen service: 035 - 2019505

Elles de Bruin over nieuw seizoen Meldpunt: ‘Ik erger me steeds meer aan onrecht’

Presentatrice Elles de Bruin presenteert voor het dertiende jaar het populaire consumentenprogramma ‘Meldpunt’ van Omroep MAX. Elles is al tientallen jaren in hart en ziel journalist; zij en haar redactie gaan vrijwel geen enkel probleem uit de weg.

Elles heeft in al die jaren ruim 300 afleveringen achter de rug en daar komen er dit jaar circa 34 uitzendingen van 25 minuten bij. Elles: “Dat is heel veel met een relatief kleine redactie en met veel minder geld dan bijvoorbeeld de programma’s ‘Kassa’ en ‘Radar’. Maar wij doen dat graag en daarom moeten kijkers niet schromen om misstanden bij ons te melden.”

Na al die jaren nog steeds zo gedreven?

“Ik werd in de kerstvakantie 61 jaar en ik merkte dat ik me steeds meer erger aan het onrecht dat bepaalde mensen wordt aangedaan. Het lijkt ook alsof ik meer haast heb om onrecht te openbaren en aan te pakken en mensen te helpen die vermalen worden in de radertjes van de samenleving”

Wat voor soort problemen pakken jullie aan?

“De onderwerpen variëren van bloedverdunners die niet worden vergoed tot malafide webshops en nepadvertenties. Ik noem het ook liever een maatschappelijk programma, dan een consumentenprogramma. Anders dan bijvoorbeeld het programma ‘Kassa’, testen wij meestal geen producten, maar roeren we grote en kleine problemen aan en proberen deze op te lossen. Problemen die voor een groot deel door onze kijkers worden aangedragen. En dat gaat maar door. Mijn werk raakt nooit op.”

Over welk onderwerp maak jij je persoonlijk veel zorgen?

“Over de vergrijzing in combinatie met zorgvragen. ‘Meldpunt’ besteedt hier daarom veel aandacht aan. De zorgvraag raakt zoveel senioren. Zij raken verstrikt in de bureaucratie en de wachtlijsten, bijvoorbeeld voor de thuiszorg. Zelf ben ik met mijn twee zusters mantelzorger voor mijn nog zelfstandig wonende vader van 96 jaar. Ons gezin was rond de jaarwisseling met vakantie en dan voel ik me schuldig dat mijn zussen het werk bij vader alleen moeten opknappen. Eigenlijk is dat bespottelijk. Onze vader hoort gewoon thuis in een fijn verzorgingstehuis, maar die zijn allemaal wegbezuinigd. Dat mag je rustig een schande noemen.”

Meldpunt: elke vrijdag om 19.50 uur op NPO 2.

Dit is een samenvatting van het interview met Elles. Benieuwd naar het hele gesprek? Dat leest u in MAX Magazine editie 4. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren