Abonnementen service: 035 - 2019505

Cor Bakker: ‘Muziek was mijn reddingsboei’

Met een nieuwe radioshow, ‘Cor’s Jazz Podium’, is Cor Bakker (62) vanaf zaterdag 6 januari te beluisteren bij Omroep MAX op NPO Soul & Jazz. Jazz is zijn állergrootste liefde, vertelt de pianist die intussen ruim vijftig jaar achter de piano zit.

Cor: “Dat ik nu zelf een jazzprogramma mag maken en presenteren, waarin we ook nieuw jazztalent een podium geven, is wel een jongensdroom. Want in jazzmuziek ligt écht mijn hart.”

Waarom ben je dan geen jazzmuzikant geworden?

“Het is niet zo makkelijk om daarin je brood te verdienen. In Amerika heb je hele grote jazzmuzikanten waar iedereen tegenop kijkt en zelfs die moeten soms als taxichauffeur bijverdienen. Het heftige leven van jazz­muzikanten past ook niet bij mij. Ik kom uit een spruitjesmilieu, zeg ik altijd.”

Pianist worden lag ook niet voor de hand?

“Klopt. Ik kom uit een warm nest, maar wel cultuurarm. Toen Louis van Dijk tegen mijn ouders zei dat ik echt talent had en naar het conservatorium moest, hebben ze wel heel liefdevol alles mogelijk gemaakt. Mijn vader heeft zelfs zijn auto, die voor hem heilig was, uit de schuur gehaald en die ruimte laten verbouwen tot een studeerruimte: een puur liefdesoffer. Ze werden natuurlijk ook stapelgek van het gepingel de hele dag.”

Muziek was jouw redding, toch?

“Als ik niet dankzij een leraar op school de piano – wat voor mij meteen pure magie was – ontdekt had, weet ik niet wat er van mij terecht had moeten komen.”

Intussen kun je terugkijken op een glansrijke carrière…

“Ik heb heel veel mogen doen en met geweldige artiesten gewerkt. Van Oleta Adams, Lionel Richie, Michel Legrand tot Shirley Bassey. Die eerste is een geweldig lieve vrouw die contact bleef onderhouden. Shirley Bassey daarentegen was verschrikkelijk, heel arrogant, die mocht ik niet eens in de ogen kijken.”

Ook offers gebracht?

“Ik ben in mijn carrière denk ik wel over mijn grenzen heen gegaan, waardoor ik een periode oververmoeid was. Daarna heb ik besloten met ‘pensioen’ te gaan. In die zin dat ik alleen nog leuke klussen doe met gezellige mensen.”

Je bent nu 62, hoe ervaar je deze levensfase?

“Je gaat langzaamaan steeds meer mensen verliezen op deze leeftijd. Nu zijn er zorgen om mijn moeder. Ze is 94 en heel broos, een kaarsje dat langzaam dooft. Maar ik kijk ook naar de toekomst. Het vierde kleinkind is intussen op komst. Mijn boek met mijn levensverhaal (‘In alle toonaarden – Mijn leven achter de piano’, red.) is net uit en ik ben naast mijn radioshow regelmatig te zien als huispianist van ‘Podium Klassiek’. In 2024 staat er ook nog een reeks theaterconcerten op stapel.”

Cor’s Jazz Podium (radio)
Vanaf 6 januari elke zaterdag- en zondagavond om 23.00 uur bij Omroep MAX op NPO Soul & Jazz (via DAB+ en internet).

Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 1 (2024). Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren