Abonnementen service: 035 - 2019505

Josine Droogendijk kijkt terug op een ‘bijzonder royaltyjaar’

Royaltyjournaliste Josine Droogendijk schrijft wekelijks over alles wat er speelt rond de koningshuizen in binnen- en buitenland. In haar laatste column van 2023 blikt ze terug en kijkt ze vooruit.

‘Een bijzonder royaltyjaar’

In mijn eerste column voor MAX Magazine (december 2022) gaf ik aan dat 2023 een bijzonder royaltyjaar zou gaan worden. De Caribenreis van Amalia, het tienjarig regeringsjubileum van Willem-Alexander, de kroning van Charles, het Prinsjesdagdebuut van Alexia: het kostte me geen enkele moeite om iedere week een onderwerp te bedenken voor deze rubriek.

Vooruitblik op 2024

Als ik denk aan het jaar dat voor ons ligt, begint mijn pen ook weer te kriebelen. In maart worden Willem-Alexander en Máxima verwacht in Vietnam voor een staatsbezoek. Niet veel later zullen Felipe en Letizia van Spanje deze kant op komen. Reken maar dat beide staatsbezoeken prachtige beelden zullen opleveren!

Verschijnt Ariane op het balkon?

Het voornemen om ieder jaar een Amerikaanse staat te bezoeken, zal ook weer opgepakt worden en stiekem hoop ik dat prinses Ariane dit jaar aansluit bij de balkonscène op Prinsjesdag. De jongste dochter van het koningspaar is nog geen achttien, maar prins Constantijn was dat ook nog niet toen hij in 1987 op het balkon van Noordeinde verscheen.

Kersttoespraak

De verwachtingen voor het komende jaar zijn dus hooggespannen. Maar voor 2023 kan worden afgesloten, staat er nog een kersttoespraak op het menu. Op 25 december, om klokslag 13.00 uur, wordt deze uitgezonden op NPO 1 en NPO Radio 1. Omdat het één van de weinige toespraken is waarvan de koning de rode draad zelf bepaalt, ben ik altijd erg benieuwd naar de inhoud. Vorig jaar daagde hij ons uit om na te denken over de richting die onze maatschappij opgaat. “Wat voor samenleving willen we eigenlijk? En hoe houden we vast aan onze waarden – vrijheid, gelijkwaardigheid, sociale rechtvaardigheid – op weg naar een nieuw evenwicht?” De woorden bleven nog lang nagalmen in mijn hoofd. En een jaar na dato zijn ze nog steeds actueel. Lees maar: “Democratie betekent niet dat degenen die het hardst roepen hun zin krijgen. Democratie is met respect voor ieders grondrechten samenwerken aan oplossingen waarin de meerderheid zich kan herkennen.”

Dit en meer leest u in MAX Magazine 51-52. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren