Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Filmrecensie: Napoleon

Nog altijd worden mannen met grootheidswaan bestempeld als mafkezen met een Napoleoncomplex. Hun afwijking: agressief en dominant gedrag. Meestal zijn deze lieden klein van stuk, terwijl de echte Napoleon toch een redelijke lengte had, 1.68 meter om precies te zijn.

De enige mannen die in de huid van Napoleon mogen kruipen zijn de acteurs die hem spelen in films, series en toneelstukken. Het is een dankbare rol vol machtslust, ontembare dadendrang plus een geniaal militair inzicht. En niet te vergeten: een ingewikkeld liefdesleven.

‘Franse acteurs moeten toekijken’

Tal van vertolkers van naam vielen voor deze verleiding: Albert Dieudonné in 1927, Marlon Brando in 1954 en Rod Steiger in 1970. Daar had ook de naam van Jack Nicholson bij kunnen staan, maar het filmproject van regisseur Stanley Kubrick kwam nooit van de grond. Nu schijnt Steven Spielberg van plan te zijn dit project uit te werken. Ik heb moeite om Amerikaanse acteurs in deze vertolking geloofwaardig te vinden. Franse acteurs moeten altijd toekijken als deze rol in Hollywood beschikbaar komt.

Joaquin Phoenix

De nieuwste Napoleon-vertolker heet Oscarwinnaar Joaquin Phoenix. Hoe brengt hij het ervan af? Regisseur Ridley Scott, die eerder ‘Gladiator’ met hem maakte, erkent dat hij Phoenix deels om commerciële redenen heeft gekozen. De Engelse regisseur maakte geen vrienden in Frankrijk door in een interview Napoleon met Hitler en Stalin te vergelijken. Maar ja, ook Napoleon heeft miljoenen doden op zijn geweten.

In deze film is hij een ijdeltuit die zonder zich om zijn naasten te bekommeren zijn veroveringsdrift botviert op het slagveld. Helaas wordt de historische context nogal afgeraffeld. De nadruk ligt vooral op zijn relatie met zijn overspelige echtgenote Josephine die hij voor slet uitmaakt.

Napoleon – bijna drie uur lang – is een spektakelstuk vol veldslagen met een vertolker die gewoon Engels spreekt zonder aangedikt Frans accent. Toch geloof ik ook niet helemaal in deze Napoleon.

Dit en meer leest u in MAX Magazine 48. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren