Abonnementen service: 035 - 2019505

Voordelige smaakmaker: de voordelen en mogelijkheden van uien

Emile Bode geeft u iedere week handige huishoudelijke tips in MAX Magazine. Dit keer deelt hij zijn bevindingen over uien. Die blijken niet alleen gezond te zijn, u kunt er meer dan u misschien denkt.

Een ui is een veelzijdig en spotgoedkoop prachtproduct. Ik heb één vriend die ze niet lust. Dat lijkt me lastig. Ik krijg om de paar maanden wel een tip hoe je uien kunt snijden zonder tranen. Ik heb daar nooit last van. Misschien omdat ik een bril draag. Of omdat wij uien koel en donker bewaren in de schuur en nooit in de koelkast. Altijd stevige exemplaren kopen.

Nachtkastje

Er wordt beweerd dat uien tegen tal van kwalen helpen. De bekendste omatip is een doorgesneden ui op het nachtkastje leggen als je last hebt van een verstopte neus of van benauwdheid. Ik geloof daar niets van. Ook is het onzin dat je geen strepen krijgt als je een stukje ui in warm water doet en dan de ramen wast.

Gezond

Serieuzer zijn onderzoeken die aantonen dat het eten van uien en knoflook positieve effecten hebben op hart- en vaatziekten en kanker. De gewone goudgele ui wordt het meest gebruikt. De rode uien zijn milder van smaak en die kun je heel makkelijk rauw op een hamburger verwerken. De witte ui is erg scherp.

Lees ook: Kunt u uien met uitlopers nog eten?

Karamelliseren

Ui kun je fruiten (op laag vuur gaar laten worden), bakken, frituren of stoven en karamelliseren met een lepeltje bruine suiker, een scheutje olijfolie en peper en een beetje zout. Ik bak uien bijna altijd heel kort of eet ze rauw. Ik ben een groot liefhebber van sjalotjes. Klein en lekker pittig en eigenlijk geen ui. Je hebt ook zilveruitjes, maar die koop je meestal in een potje en onmisbaar voor een boeuf bourguignon.

Uiensoep

Elk voorjaar koop ik een zakje lente-uitjes (lijkt op prei) en die kweek ik op en dan snijd ik de groene stengels heel dun in rondjes. Lekker fris en knapperig om rauw te verwerken. Bosuitjes hebben een bol onderaan. Ons land produceert jaarlijks 1.300 miljoen kilo uien. De grootste afnemer (u raadt het nooit) is Ivoorkust. Zelf eten Nederlanders gemiddeld nog geen vijf kilo uien. Dat is internationaal gezien heel weinig. Ik zit ruimschoots boven dit gemiddelde. Zo, nu uiensoep maken van de zoete ui.

Emile Bode.

Dit en meer leest u in MAX Magazine 48. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren