Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Sterren op het Doek’ presentator Özcan Akyol laat zich graag verwonderen

Özcan Akyol (kortweg Eus) komt met een nieuwe serie ‘Sterren op het Doek’. Hij opent met profvoetballer Arjen Robben. Op de gastenlijst staan voor de rest van het seizoen actrice Johanna ter Steege, journalist Thomas Erdbrink, Olcay Gulsen, Tineke de Nooij en Typhoon. Ook Daan Schuurmans en Miljuschka Witzenhausen zijn te gast.

Ben je klaar met de opnamen?

“Ja, we zijn klaar. Het is inmiddels mijn zesde seizoen ‘Sterren op het Doek’ en het voelt vertrouwd.”

Ik vraag mij weleens af: hoeveel uren per dag werk jij? Jij bent gast in bijna alle talkshows. Van ‘Khalid & Sophie’ tot ‘Vandaag Inside’, je schrijft diverse columns, maakt documentaireseries, staat in het theater, maakt met je lezers wandelingen door Deventer en nu weer een boek. Wanneer slaap jij?

“Ik slaap weinig. Het is algehele verwondering die mij drijft, van wetenschap tot amusement. Er zijn weinig dingen die mij niet interesseren. Ik heb een soort kinderlijk enthousiasme voor alles.”

Roep jij dat kleine jongetje vaak aan?

“Dat kleine jongetje is mijn grootste aanjager. Ik kan helemaal in de ban zijn van iets en dan zegt mijn vrouw: ‘Ja, ja ik geloof het nu wel.’”

Zegt je vrouw Anna nooit eens: ‘Rust, rust, rust’?

“Nee, dat zegt ze nooit. Ze zegt weleens: ‘Dat heb je tien minuten geleden ook al gezegd. Ze weet dat mij tot rust manen geen zin heeft. En ze is ook verliefd op mij geworden omdat ik nu eenmaal zo ben.”

Jij bent overal gewenst en je kan zeggen wat je vindt en toch blijf je bij iedereen geliefd. Hoe komt het dat iedereen jou aardig vindt?

“Ik ben vooral mezelf, ik doe niet mee aan spelletjes of poppenkasten. Als ik ergens binnenkom, benoem ik wat ik zie en zeg wat ik denk. Het wordt ook vaak gewaardeerd als ik de angel uit een ongezonde dynamiek haal. Ik probeer met de dingen die ik doe mensen vooral te entertainen of te inspireren.”

Ik vind dat platte en ordinaire bij ‘Vandaag Inside’ helemaal niet bij jou passen…

“Vergeet niet dat ik opgegroeid ben aan de onderkant van de samenleving. Ik ben opgeroeid in een voetbalkantine. Ik kom uit een gastarbeidersgezin, dat volkse milieu heb ik tot mijn 28ste meegekregen. Dat ik mij eruit heb gelezen klopt wel, maar het is nog steeds mijn DNA. Ik zal mij altijd meer verwant voelen met mensen uit de voetbalkantine dan mensen van een universiteit. Ik vind ook dat als je als schrijver de pretentie hebt dat je iedereen wil bedienen, dan moet je ook overal gaan zitten. Het is ook een manier om te verbinden.”

Is het niet vermoeiend altijd en overal een mening over te moeten hebben?

“Ja, maar dat is ook weer die verwondering. Ik ‘moet’ helemaal niets. Ik heb oprecht overal een mening over. Iedereen die mij kent weet dat ik een veellezer ben. Ik lees alle kranten, ik luister veel radio, podcasts en kijk docu’s. Ik ben een veelvraat.”

Benieuwd naar meer? Lees het hele interview in MAX Magazine editie 45. 

Sterren op het Doek is te zien vanaf zaterdag 11 november om 20.40 uur bij MAX op NPO 2.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren