Abonnementen service: 035 - 2019505

Gehoorverlies? Laat het niet op z’n beloop

Eén op de tien Nederlanders heeft toenemend hoorverlies, veelal op oudere leeftijd. Ruim de helft van hen (55%) doet daar helemaal niets aan. Zij laten de achteruitgang van hun gehoor gemiddeld pas na drie jaar vaststellen en nader onderzoeken bij een arts of een audicien. Tien procent wacht daarmee zelfs zes jaar of langer. “Zorgwekkend!”, noemen gehoorexperts dit. “Onbehandeld hoorverlies beïnvloedt immers werkprestaties en zelfstandigheid en wordt in verband gebracht met eenzaamheid, depressie en dementie.”

Jaarlijkse controle

Beroepsorganisaties, audiciens en hoortoestelfabrikanten laten frequent onderzoek uitvoeren naar de staat van het gehoor in Nederland. Dit onderzoek wijst uit dat in ons land thans 1,8 miljoen personen gehoorverlies hebben. “De maatschappelijke gevolgen van onbehandeld gehoorverlies zijn groot, terwijl er wat aan te doen valt”, zeggen de opdrachtgevers van de driejaarlijkse peiling. “Eigenlijk zou iedereen met enige regelmaat een hoortest moeten doen”, stelt de branchevereniging van fabrikanten van hooroplossingen en -hulpmiddelen. “Zo’n test, eens per jaar voor vijftigplussers, zou veel leed kunnen voorkomen.”

Dit zijn de cijfers

De cijfers over het aantal mensen met gehoorverlies variëren overigens in de verschillende studies en peilingen. Volgens het Nederlands Gebarencentrum zijn er circa 1,5 miljoen dove en slechthorende Nederlanders. Van deze groep zijn zo’n 30.000 mensen sinds hun geboorte of vanaf jonge leeftijd doof en zij hebben de gebarentaal als moedertaal. Uit verschillende metingen blijkt dat 500.000 tot 800.000 mensen een hoortoestel dragen.

Dit en meer leest u in MAX Magazine 48. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren