Abonnementen service: 035 - 2019505

Deze planten snoeit u in de herfst

De temperatuur daalt, bladeren waaien door de tuin en planten verliezen hun kleur: de herfst heeft nu echt zijn intrede gedaan. Toch kunt u door in het najaar de snoeischaar te pakken, zich nu al voorbereiden op een bloeiende, geurende tuin in het voorjaar. Deze planten floreren in de lente namelijk door een goede knipbeurt in de herfst.

Lavendel

De lavendel is een taai plantje. Het trotseert de strengste winters en kan jarenlang meegaan. Voorwaarde om deze geurige plant in het voorjaar weer in vol ornaat op te zien bloeien is wel dat u het op de goede momenten snoeit. Dit moet twee keer per jaar: in het voorjaar en in het najaar, wanneer de plant is uitgebloeid. Knip in de herfst alleen de uitgebloeide bloemen af, want als u meer wegsnoeit, kan de vorst de lavendel fataal worden. Door de lavendel te snoeien, houdt u hem ook compact en voorkomt u dat de plant aan de onderkant gaat verhouten. De plant loopt dan namelijk niet meer uit en blijft vervolgens kalig.

Vlinderstruik

Het liefst zou u de bloei van de mooie vlinderstruik zo lang mogelijk rekken. Daarvoor moet de plant alleen wel even een knipbeurt krijgen. Een vlinderstruik in de herfst snoeien is niet altijd een goed idee. Hierdoor kunnen de knoppen en takken kwetsbaar worden voor vorst en ’s winters kapot vriezen. Om te zorgen dat de struik voor langere tijd bloeit, kunt u daarom het beste alleen de uitgebloeide bloemen afknippen. Het echte snoeien bewaart u voor na de winter.

Struikrozen

Om deze plant tegen de winterkou te beschermen, knipt u de struik tot op kniehoogte, oftewel 50 centimeter vanaf de grond. De stelen worden daardoor sterker en weerbaarder tegen vorst. Ook wordt de struik hierdoor beter bestand tegen harde wind. Om de plant extra goed tegen vorst te beschermen, kunt u de rozen aanaarden. Dat houdt in dat de onderste 15 centimeter van de steel bedekt wordt met grond. Mochten de stelen tijdens een strenge winter bevriezen, dan blijven de stelen onder de aarde beschermd tegen de vorst.

Sier- en notenbomen

Sierbomen als de Japanse esdoorn en de lijsterbes kleuren tijdens de herfst prachtig rood en oranje. Wanneer deze bomen hun bladeren hebben losgelaten en in winterslaap gaan, kunt u ze snoeien. Hetzelfde geldt voor notenbomen: wanneer deze bomen in november hun bladeren hebben laten vallen, staat de sapstroom stil. Daardoor richt u met het snoeien geen schade of  bloedingen aan. Snoei de dode of kruisende takken weg. Zo krijgt de boom meer zonlicht. Haal niet meer dan een derde van de takken weg. Door het snoeien krijgt u volgend jaar ook een goede notenoogst.

Taxus haag

Anders dan bij hagen die in de lente en zomer gesnoeid moeten worden, kunt u de taxus haag het beste in de vroege herfst onder handen nemen. Zo behoudt de haag gedurende de hele winter zijn nette vorm. Wie extra privacy in zijn tuin wil, kan de taxus haag ook vaker snoeien, want hoe vaker u die snoeit, hoe dichter die wordt. Een enkele struik snoeit u het beste in kegelvorm. Zo krijgen alle takken genoeg licht. Omdat de haag erg oud kan worden en traag groeit, heeft die weinig onderhoud nodig en blijft de haag lange tijd in de gewenste vorm. Alle delen van de taxus zijn giftig. Draag daarom handschoenen en houd afsnijdsels en bessen buiten bereik van huisdieren en kinderen.

Welke planten kunt u in de herfst beter overslaan?

In sommige planten kunt u in de herfst beter niet de snoeischaar zetten. Dit geldt bijvoorbeeld voor struiken en bomen die niet gegarandeerd winterhard zijn, zoals hortensia’s, de bolcatalpa, de trompetboom en tuinfuchsia’s . Het snoeien van deze planten in de herfst, kan zorgen dat de groei stopt en dat snoeiwonden niet dichtgroeien. Planten die u ook beter kunt overslaan, zijn vroegbloeiende heesters als de sering, fothergilla, exochorda, camellia, vibernum en diverse soorten spirea. Snoei deze liever in het voorjaar. Gebruik tijdens het snoeien altijd scherp gereedschap, zodat u minimale schade aanricht en snoeiwonden sneller kunnen helen.

Auteur: Isabelle Kaper
Bron: Plusonline.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren