Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Martin schrijft bouquetromans: ‘Het was altijd al mijn droom’

Martin Scherstra (61) uit Dokkum is één van de weinige mannen die streek- en bouquetromans schrijven. Onbereikbare liefdes, hartstochtelijk verlangen, hopeloze verliefdheid, huwelijksproblemen en familievetes: hij beschrijft ze met verve. “Het was altijd al een droom om romantische boeken te schrijven.”

Stefano keek op haar neer en opnieuw maakte zijn hart een sprongetje in zijn borstkas. Hij voelde zich heel sterk tot haar aangetrokken en kon met moeite de impuls onderdrukken om haar in zijn armen te trekken en haar lippen te kneuzen met de zijne.

Het is een fragment uit de bouquetroman ‘De mooiste kerst’, geschreven door Fleur van Ingen. Fleur? Een Gooise schrijfster die haar rijke fantasie loslaat op een wereld die maar deels de hare is? Welnee. Achter Fleur van Ingen gaat de zachtmoedige Fries Martin Scherstra schuil. Martin is de enige Nederlandse man die voor de populaire bouquetreeks van uitgeverij Harlequin schrijft. Daarmee kwam een droom van hem uit. “Mijn vrouw Pietie, met wie ik al 39 jaar getrouwd ben, nam altijd dokters- en kasteelromannetjes mee van de markt. Die verslond ze. Ik ben ze ook gaan lezen als een soort ‘huiswerk’, want het leek me geweldig om eens een bouquetroman te schrijven.”

‘Ik wilde dit zo graag’

Inmiddels heeft Martin al zeventien romantische verhalen voor de bouquetreeks op zijn naam staan. “Ik begon met doktersromans voor Uitgeverij Marken en ben later streekromans voor Zomer & Keuning gaan schrijven. Toch bleef de wens bestaan om bouquetromans te schrijven voor Harlequin, onderdeel van Harper Collins Holland. Dat lukte aanvankelijk niet, omdat deze uitgever alleen vertalingen op de Nederlandse markt bracht. Totdat ik een verhalenwedstrijd van Harlequin won en wél de kans kreeg.” In overleg met Harlequin en Zomer & Keuning besloot Martin het pseudoniem Fleur van Ingen te gebruiken. “Zo bleef er een onderscheid tussen de bouquetromans en de streekromans – toch een heel andere tak van sport – die ik voor uitgeverij Zomer & Keuning onder mijn eigen naam publiceer.”

Denigrerende reacties

In april 2020 schreef Martin de eerste Friestalige bouquetroman ter wereld. Omdat het geheim daardoor zo langzamerhand onthuld dreigde te worden, maakte hij datzelfde jaar in de Leeuwarder Courant bekend dat híj Fleur van Ingen is. “Een eenmalig interview, dacht ik. Maar alle media kwamen er meteen op af. Blijkbaar is het bijzonder dat een man romantische boekjes schrijft. Ik vind het soms jammer dat mensen meteen aanslaan op de vrijscènes en daar een beetje lacherig of denigrerend over doen in plaats van te kijken naar hoe mooi of goed het verhaal is. Het verschil met een streekroman is nu eenmaal dat je daar stopt als ze naar de slaapkamer gaan. Bij een bouquetroman beschrijf je wat ze daarbinnen doen. De liefde bedrijven is heel mooi, dus mag van mij best beschreven worden. Mijn redacteur zegt ook altijd: ‘Martin, wat heb je dat weer mooi gedaan.’”

Het volledige interview met Martin leest u in editie 43 van MAX Magazine. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren