Abonnementen service: 035 - 2019505

Waarom aten we als kind op woensdag gehakt en op vrijdag vis?

Nostalgie! Grote kans dat u als kind op woensdag altijd gehakt at en op vrijdag vis. Maar waarom was dat eigenlijk zo?

Woensdag gehaktdag

Waarom aten we vroeger juist op woensdag gehakt? Dat had te maken met het werkritme van de slagers. Op maandag kwamen de dieren binnen die diezelfde dag nog werden geslacht. Op dinsdag werden de goede stukken vlees van het dier afgehaald, zoals riblappen, biefstuk en karbonade. Woensdag bleven de restjes over en die werden door de molen vermalen tot gehakt en daarna verkocht. Gezinnen hadden toen vaak nog geen koelkast, dus het gehakt moest diezelfde dag nog worden opgegeten.

Vrijdag visdag

En vrijdag visdag: hoe zat dat? Lezers vertellen dat ze op die dag tong aten, kabeljauw in botersaus of alleen vis met rijst. In enkele gezinnen werd helemaal geen vlees of vis gegeten, maar wel een eitje. Dat had te maken met het katholieke geloof. Vrijdag was volgens de kerk een dag van onthouding en op die dag werd je geacht om sober en zuinig te leven. Vlees was een luxeproduct, dus dat at je niet op vrijdag. Vis was goedkoper en dus wél geschikt. Neemt niet weg dat in sommige gezinnen op vrijdag stiekem tóch een stukje vlees op tafel kwam.

 

Auteur: Maartje Bressers
Bronnen: Quest / PlusOnline
Foto’s: National Archief

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren