Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Radio: 100 jaar jong en nog springlevend!

Dit jaar viert de radio in Nederland zijn honderdjarig bestaan. Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, dook voor ons in de rijke historie van dit medium, dat nog een mooie toekomst voor zich heeft.

Radio is niet uit ons dagelijks bestaan weg te denken. Of je nu in de auto zit, op de camping of thuis: met één druk op de knop zit je in een goed gesprek, een prachtig concert of een uitzending over onze taal. Het enige wat je hoeft te doen is je oren en je geest open te zetten. Radio is tot op de dag vandaag één van de meest gebruikte en snelste manieren om grootschalig nieuws te verspreiden via golfjes door de lucht.

Onze eerste dj

Het begon met de allereerste radio-uitzending uit Hilversum van de ‘Nederlandschen Seintoestellen-fabriek’, kortweg NSF, deze zomer honderd jaar geleden. Om precies te zijn op 21 juli 1923. De NSF was in 1918 opgericht door onder andere Philips. De fabriek maakte professionele radiozenders voor op zee, het leger en de overzeese gebieden. Op die zaterdag in 1923 klonken daar krakerig de eerste geluiden uit Hilversum. Die eer viel te beurt aan de uitvinder Hanso Idzerda, onze eerste dj; hij bracht een zogeheten soiree-musicale. Het was een proefuitzending van een paar uur in de ochtend. “Gehoopt wordt daarmede muziek te verspreiden van goede kwaliteit”, luidde de aankondiging.

Meer herinneringen ophalen? Lees verder in editie 37 van MAX Magazine. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren