Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Expositie over Corona

Vrijdag start in het Provinciehuis van Noord-Brabant, in Den Bosch, de nationale expositie ‘Stilstaan bij Corona’. Daarin laten meer dan veertig mensen met verhalen en foto’s zien wat corona voor hen betekent. Centrale vraag van de expositie is: ‘Bij wie sta jij stil?’ Bezoekers worden uitgenodigd na te denken over hun emoties tijdens deze bijzondere periode. De expositie reist daarna het hele land door en doet ook het 
Caribische gebied aan. Er is aandacht voor prachtige verhalen van mensen uit de zorg, geestelijke wereld, jongeren en ondernemers. Net als alle bezoekers neemt ook de koning een betekenisvolle foto mee 
met een bijzonder verhaal.

Alle emoties komen aan bod

Arno Brok, Commissaris van de Koning in de 
provincie Fryslân, is voorzitter van het comité dat 
de expositie organiseert. “Het kabinet vroeg ons een moment te organiseren waarin we stilstaan bij het verdriet, de boosheid en de verwondering van de coronaperiode. Het is belangrijk dat alle emoties aan bod komen, dus ook de woede die sommige mensen hadden.” Met die opdracht is het comité aan de slag gegaan en daar kwamen meer dan opgetekende veertig verhalen uit van mensen die op hun eigen manier terugkijken op de grootste crisis in 75 jaar. Brok vindt dat er hele mooie verhalen bijzitten. “Mensen verloren hun dierbaren, maar er zijn 
ook verhalen van gezinnen waarin corona een splijtzwam was omdat er verschillende visies waren. Wij brengen al die verhalen bij elkaar en alle emoties krijgen de ruimte.”

Verdriet van oudere mensen

Brok zegt dat het verdriet en de pijn van oudere 
mensen hem het meeste bijbleven. “Mensen die geen contact met hun kinderen hadden en kinderen die wanhopig waren omdat ze niet bij hun ouders 
mochten zijn. Ik ben destijds op werkbezoek geweest bij verzorgingstehuizen en sprak dan vanuit een hoogwerker door een raam met mensen. Dat was heel erg… Toen wisten we niet zo veel met z’n allen. Als het nu zou gebeuren, zou het heel anders gaan. 
In de context van toen is het goed aangepakt, maar 
je moet er wel iets van leren.”
Na twee jaar onzekerheid gingen we allemaal snel weer door met leven toen de vaccinaties zorgden voor een einde aan de epidemie. “Je vergeet heel snel de vervelende dingen in het leven. Door de verhalen en foto’s in de expositie weet je weer welke ellende ouderen, jongeren, maar ook veel ondernemers meemaakten. We kunnen ons niets voorstellen bij een avondklok, maar die was er wel. Het helpt ook om even stil te staan bij de mensen die wel nog steeds de pijn voelen, mensen die dierbaren zijn verloren, last hebben van long covid of die failliet zijn gegaan.”

Stilstaan bij Corona
Vrijdag 29 september 14.50 uur NPO 1

Dit en meer leest u in MAX Magazine 39. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren