Abonnementen service: 035 - 2019505

Fidan Ekiz licht documentaireserie over cancelcultuur toe

De documentaireserie ‘De doe-het-zelf Dictatuur’ van de programmamakers-journalisten Fidan Ekiz en Kees Schaap over cancelcultuur is het persoonlijke avontuur van de makers over de wereld van wokeness, uitsluiting en angst. Allemaal verschijnselen die veel impact hebben op de wereld van vandaag en vooral ook op de individuen die het betreft. Wij vroegen Fidan om een toelichting.

Wat is het belangrijkste dat jullie willen laten zien?

“Wij laten in onze documentaire zien wat het met een mens doet om weggezet en uitgesloten te worden. Psycholoog Stefan Pont vertelt heel helder, maar ook indringend dat het onmenselijk is om mensen langdurig buiten te sluiten. Dat het onmenselijk is om niet bij een groep te mogen horen. En dat er zelfs mensen zijn die dat niet overleven.”

De serie gaat ook over de haat op internet.

“Ja en hoe je online iemand kan ontmenselijken. Mensen worden dan tot object gemaakt. En met een object mag je blijkbaar doen wat je wil. Geweld, bedreiging en demonisering lijken acceptabel.”

Hoe komt het dat in Nederland zo veel mensen zich zo gedragen?

“Mensen nemen door dit gedrag een positie in. Ze willen op die manier laten zien wie ze zijn. Het is net als pestgedrag op het schoolplein.”

Zijn we niet meer geïnteresseerd in elkaar?

“Klopt. Als je ervan overtuigd bent dat jij het morele gelijk aan jouw kant hebt dan ben je ook helemaal niet geïnteresseerd in een ander. Dan ben je ook niet geïnteresseerd in het debat en het gesprek.”

Raakt dat jou?

“Het raakt mij omdat dit het land is waar onze kinderen opgroeien, waar ook mijn kind opgroeit. Hoe is het om in een land te wonen waarin mensen niet meer de politiek in durven, waarin mensen het vertrouwen in de overheid kwijt zijn? Soms bekruipt mij een gevoel van machteloosheid.”

Hoe zie jij de toekomst?

“Ik ben somber. We leven in een wereld waarin we het ons niet kunnen veroorloven om zo met elkaar om te gaan.”

Wat moet er gebeuren?

“Bewustwording. Mensen die anderen buitensluiten zijn zich vaak niet bewust wat dat met een ander doet. Mensen schrikken als ze Sigrid Kaag zien huilen. Dan zeggen ze: ‘Oh, maar ik wist helemaal niet dat dat zo hard aankomt.’ Dat is wat wij in de documentaire laten zien en daarom moet iedereen kijken.”

De doe-het-zelf Dictatuur is te zien op zondag 6, 13, 20 en 27 augustus om 19.20 uur bij MAX op NPO 2.

Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 30-31. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren