Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Column Jan Slagter: Verwoeste levens

Eind juli heb ik, met een team voor MAX Maakt Mogelijk, Oekraïne bezocht. Vanuit het Poolse Krakau waar we naartoe waren gevlogen, volgde een 15 uur durende rit per busje naar Kiev. Daar leek het normale leven weer te zijn opgepakt. Maar schijn bedriegt.

Regelmatig klinkt het luchtalarm en terwijl sommigen dan gewoon doorlopen op straat, vluchten anderen de metro in, die als schuilkelder dient. Voortdurend heerst de angst: waar komt de volgende raket terecht? We spraken ouderen van wie het leven werd verwoest toen de Russen en Tetsjenen vorig jaar maart hun woongebied bezetten en daar vreselijk huishielden.

De bevolking moest ontzettend afzien; ik heb de verschrikkelijkste verhalen gehoord. Mannen werden in koelen bloede vermoord, ouderen moesten zich schuilhouden op het kerkhof of in een droge put. Een oudere vrouw bezat één koe, van wie zij en haar buren afhankelijk waren voor melk, boter en kaas. De Russen schoten die koe dood, maar wij hebben haar een nieuwe beloofd. We gaan ook zorgen voor voedselpakketten en waterfilters omdat het drinkwater op veel plekken is vervuild. Ook willen we de renovatie van door bommen beschadigde huisjes oppakken.

De Oekraïners zijn een veer- krachtig volk, klagen doen ze niet. Maar ze hebben onze hulp broodnodig. Helpt u ons helpen? MAX Maakt Mogelijk IBAN: NL33 INGB 000 000 4567.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren