Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Barbara de Loor volgt Olga op bij ‘Nederland in Beweging’

Toen Olga Commandeur vertelde na 23 jaar te stoppen met ‘Nederland in Beweging’, haalde dat nieuws zelfs het ‘Achtuurjournaal’. Maar met ex-topschaatster Barbara de Loor (49) heeft het iconische MAX-programma een waardige opvolgster gevonden. Barbara vertelt dat het grote schoenen zijn om te vullen, maar dat ze er bovenal heel veel zin in heeft om het programma vanaf 4 september samen met Duco Bauwens te gaan presenteren.

Wat dacht je toen je gevraagd werd?

“Toen ik gevraagd werd en zag wat het vertrek van Olga losmaakte, realiseerde ik me pas goed dat ‘Nederland in Beweging’ echt een fenomeen is. Het is niet alleen het enige programma op televisie waar je dagelijks een kwartier kunt bewegen, maar ik weet nu ook dat het voor veel mensen een vast onderdeel van hun dag is, waar ze letterlijk hun bed voor uitkomen. Een soort van houvast en ijkpunt. Dat ik de presentatie mag overnemen is mij op het lijf geschreven. Het sluit perfect aan op het werk dat ik doe sinds het einde van mijn schaatscarrière. Namelijk het in beweging brengen van mensen, van jong tot oud. Zo geef ik bijvoorbeeld trainingen aan mijn eigen bootcampgroepen. Ik zei ook meteen: ‘Hartstikke leuk, ik doe mee!’ Zelf heb ik ook vaak gekeken. In coronatijd ben ik mee gaan doen en realiseerde ik me hoe tof het is dat dit programma bestaat.”

‘Ik heb zelf thuis ook vaak meegedaan’

Het zijn grote schoenen om te vullen zei je eerder, vind je het spannend om Olga’s plek in te nemen?

“Ja, dat vind ik wel spannend. Olga heeft een enorme staat van dienst en de kijker is met haar vergroeid geraakt. Maar ik heb er alle ver- trouwen in dat mijn inzet precies hetzelfde is als die van haar. Ik ga haar overigens niet kopiëren, maar vooral mezelf zijn en bewegingsschema’s doen die ik zelf maak.”

Je bent net als de doelgroep intussen ook bijna een vijftigplusser. Merk je zelf dat het steeds belangrijker wordt om in beweging te blijven als je ouder wordt?

“Als topsporter weet ik wat het is om je gewoon heel goed en sterk te voelen door bewegen. En ook hoe belangrijk dat is als je ouder wordt. Ik kom ook ’s ochtends een stuk stijver mijn bed uit, en mijn herstel gaat ook trager, dat hoort nu eenmaal bij het ouder worden. Daarom is het juist in de ochtend zo belangrijk om te beginnen met bewegen.”

We hebben jou in de jaren negentig leren kennen als een topschaatster die grossierde in vierde plekken, maar nooit dat podium leek te halen. Wat deed dat eigenlijk met je?

“Het was het inderdaad steeds net niet. Dan moet je op een gegeven moment met de billen bloot en je afvragen wat de oorzaak is. Ik had namelijk het talent en ik ging er helemaal voor. Maar het ontbrak me blijkbaar toch aan die paar procent extra om op dat podium te komen. Dan kom je uit op het mentale stuk, wat te maken heeft met geloof in jezelf en alle remmen los durven te gooien om helemaal stuk te durven gaan. De overtuiging dat het er écht in zat ontbrak. Ik heb daar hulp voor gezocht, ook in de alternatieve hoek. Het is een heel proces geweest. Klopt, ik ben geboren met een hartafwijking, dat hielp ook niet mee. Ik heb me daar pas in 1999 aan laten opereren. Ook dat was onderdeel van dat proces. Net als de pittige trainingsjaren daarna bij schaatslegende Anni Friesinger in Duitsland.”

Het hele interview met Barabara leest u in nummer 35 van MAX Magazine. De eerste uitzending van ‘Nederland in Beweging’ met Barbara de Loor is te zien op 4 september en daarna iedere werkdag om 9.15 uur op NPO 2 en om 10.15 uur op NPO 1.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren