Abonnementen service: 035 - 2019505

Is het ongezond om met de benen over elkaar te zitten?

Veel mensen – vooral vrouwen – vinden het fijn om met de benen over elkaar te zitten. Maar hoe gezond is dit eigenlijk voor het lichaam, aangezien bloedvaten en zenuwen op dat moment afgeknepen worden? Krijgt u er spataderen van, of andere gezondheidsproblemen?

Rugklachten

U hebt door met gekruiste benen te zitten meer kans om rugklachten te krijgen. De spanning tussen het heiligbeen en dijbeen kan hier namelijk door toenemen, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Hierdoor kunt u last krijgen van het SI-gewricht. Deze ‘heiligbeengewrichten’ bevinden zich links en rechts van het midden in de onderrug. Heeft u snel last van pijn in de onderrug? Wissel dan regelmatig van houding, of liever nog: blijf met beide benen op de grond zitten.

Spataderen

Een vraag die veel mensen bezighoudt, is hoe dat zit met spataderen. Krijgt u echt spataderen door met de benen over elkaar te zitten? Dat is niet duidelijk met ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden. Het verband tussen die twee is nooit onderzocht, volgens hoogleraar dermatologie Tamar Nijsten (Erasmus MC), die betrokken is bij een studie naar spataderbehandeling. Het is wel bekend dat u spataderen kunt krijgen door langdurig staan. Dat komt doordat die houding de doorbloeding ook verslechtert, legt Nijsten uit aan de Volkskrant. ‘De kuitspier is de belangrijkste spier voor het terugpompen van het bloed naar het hart, dat is eigenlijk het hart van de benen. Als u stilstaat, is die spier veel minder actief.’

Hoge bloeddruk

Ook blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Istanboel dat de bloeddruk tijdelijk stijgt als u met de benen over elkaar zit. Zodra u de benen weer van elkaar haalt, verandert dit weer. Een tijdelijk hoge(re) bloeddruk kan geen kwaad, maar wel als u te vaak en te lang in deze houding zit.

Kortom: ook al voelt het soms even fijn om met de benen over elkaar te zitten, is het niet per se een gezonde houding. Blijf dus niet urenlang in deze positie zitten – als u dat al vol kunt houden – maar wissel regelmatig af. Op die manier kunt u best af en toe met gekruiste benen zitten.

Auteur: Aukeline van Dorp
Bronnen: PlusOnline / Volkskrant / MAX Vandaag

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren