Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Column Jan Slagter: Spekkoper…

Het is 1 juli geweest en dat betekent dat de AOW omhoog is gegaan. De ouderdomsuitkering is gekoppeld aan het minimumloon en stijgt dus mee. Voordat u nu zich nu rijk rekent: het minimumloon is met 3,13 procent gestegen. Het bruto AOW-bedrag stijgt gelijkmatig mee, maar netto houd je nog minder dan 2 procent extra over.

Per dezelfde datum is de accijnsverlaging voor brandstof – ingesteld in april 2022, na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne – vervallen. Autorijders zijn dus duur uit: benzine kost nu weer meer dan 2 euro per liter en ook de prijs van diesel en lpg is omhooggegaan.

En alsof dat niet genoeg is, gaat de regering de strijd aan met de grote hoeveelheid wegwerpplastic met gebruik van – u raadt het al – prijsstijging als wapen. We hebben al statiegeld op blikjes en plastic flesjes, winkeliers verstrekken niet langer gratis plastic tasjes en plastic borden, vorken, messen en lepels maken steeds vaker plaats voor kartonnen varianten. Sinds 1 juli zijn er extra regels bijgekomen. U betaalt, naast het eten en drinken zelf, een extra bedrag voor een plastic maaltijdverpakking of plastic (koffie)beker. Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel ze rekenen voor de wegwerpverpakking. Al adviseert men wel om 50 cent extra te vragen voor een maaltijdverpakking en 25 cent voor een beker. Nou, tel uit je winst, beste AOW’er…

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren