Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Column Jan Slagter: Gemis

Renske Leijten was een Tweede Kamerlid zoals je ze eigenlijk alle 150 zou willen. Bevlogen – wat heet, zeg maar gerust: gepassioneerd – goed gedocumenteerd, kritisch, altijd doorvragend, en vasthoudend als een pitbull. Echt een luis in de pels van de macht. Een goed benaderbare parlementariër bovendien, die verdraaid goed weet wat er onder het volk leeft.

Onverzettelijk wees zij op de vele misstanden in de zorg en het is mede dankzij haar dat de toeslagenaffaire aan het licht kwam. Samen met Pieter Omtzigt maakte zij zich sterk voor de slachtoffers. Zij gaf de mensen die de dupe werden van deze misstand een gezicht.

Eind juni maakte ze helaas bekend na 17 jaar haar lidmaatschap van de Kamer te beëindigen. Ze vindt de atmosfeer in politiek Den Haag giftig en het gaat er volgens haar ook te traag. Daarom stapt ze uit de ‘Haagse bubbel’, de kaasstolp waaronder het Binnenhof verkeert, en wil ze ‘de echte samenleving’ opzoeken en daar mensen gaan organiseren. We zullen haar missen in de Kamer, maar ik hoop en vertrouw erop dat Renske nog veel van zich zal laten horen in een nieuwe rol binnen deze democratie.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren